Szukaj produktów

Aktualności

Co robić kiedy dopadnie nas przeziębienie?

05.11.2019

Katar, kaszel, kichanie, obolałe gardło i węzły chłonne... Nic dobrego. 
Najlepiej żeby takie sytuacje nie były naszym udziałem. Łatwo powiedzieć ale zdecydowanie trudniej doprowadzić do takiego stanu. Pierwszy i zarazem chyba najważniejszy krok aby uchronić się przed zaziębianiem - to zadbać o zdrowy system odpornościowy. Jeśli przeziębienie łapiemy więcej niż dwa razy w roku jest to sygnał, że należy coś zmienić.Ale dzisiaj nie o tym...


Co zrobić kiedy już dopadło nas przeziębienie?

  • Opoczywajmy, śpijmy - substancje wzmacniające uwalniane są podczas najglębszej fazy snu, wzrasta wtedy wiele funkcji systemu odpornościowego. Dlatego wartość snu podczas choroby jest bardzo duża. Słuchajmy organizmu i jeśli chce nam się spać - śpijmy zamiast kolejnej kawy, bo szkoda czasu.
  • Pijmy więcej płynów. Kiedy nasze tkanki są suche wirus ma dobre warunki do rozwoju. Pijąc dużo, nawilżając powietrze w domu przeciwstawiamy się wirusom. Poprawiają się funkcje białych ciałek krwi poprzez zmniejszenie koncentracji substancji w niej rozpuszczalnych. Nadają się soki warzywne bez cukru, rozrzedzone wodą, herbaty ziołowe np. gojnik, lipa, czarny bez, dziewanna, szałwia, zupy warzywne, woda.
  • Uzupełniajmy witaminę C ale róbmy to mądrze. Odpowiednią dawkę należy powtarzać co ok. dwie godziny. Wzięcie naraz dużej ilości witaminy i nie uzupełnianie jej później nic nie da. Czyli 500 - 1000 mg wit. C co dwie godziny, najlepiej w towarzystwie bioflawonoidów. Dawkę zmiejszamy o połowę jeżeli powoduje gazy lub rozwolnienie.
  • Wspomóżmy organizm dobrym preparatem z cynkiem. Ma on działanie antywirusowe, wzmacnia układ immunologiczny, skraca czas infekcji. Trzeba pamiętać o tym, że wszystki pokarmy zawierające słodziki (manitol, sorbitol) oraz kwas cytrynowy hamują przyswajanie cynku.
  • Stosujmy echinaceę - jeżówkę purpurową. Przyjmowanie odpowiedniej dawki zmniejsza symptomy przeziębienia, wspiera układ odpornościowy. Herbatka, kapsułki, nalewka są bardzo popularne w całej Europie. Warto sobie przygotować nalewkę samemu. Zalewamy susz alkoholem w stosunku 1:5, musimy odstawić na min. 2 tygodnie, codziennie wstrząsać. Gotową zlewamy do ciemnej butelki. Spożywamy 2-4 mililitra 3xdziennie. Należy pamiętać, że echinaceę stosuje się z przerwami!

Wiemy już co robić, a teraz czego robić nie powinniśmy:

  • Otóż, ograniczamy wszystkie cukry proste - wszelkie czekolady, ciasteczka, przekąski, soki (w tym pomarańczowy) no i niestety również miód i owoce! Niestety osłabiają one układ odpornościowy. Glukoza i witamina C walczą ze sobą o miejsce w białych ciałkach krwi. Jeśli wzrasta poziom cukru - maleje poziom witaminy C, a to osłabia funkcje białych krwinek.
  • Nie zbijaj gorączki, która ledwie sięga ponad 37 stopni. Wyższa temperatura ciała jest niewygodna, mamy dreszcze, źle się czujemy. Jednak zmniejszanie gorączki działa przeciwnie na mechanizmy obronne i wydłuża chorobę. Jeśli temperatura podniesie się ponad 39 stopni, wtedy sięgnij po środki obniżające bo powyżej 40 stopni staje się niebezpieczna.

Są to bardzo proste wskazówki aby wspomóc ciało w walce z infekcją. Zawsze warto jednak pamiętać, że to zapobieganie chorobie jest najważniejszą sprawą i najlepszym lekarstwem

Powrót na listę aktualności