Szukaj produktów

Aktualności

Cukier - czyli słodka śmierć!

06.08.2019

Cukier

Większość z nas lubi słodki smak. Napoje, słodycze, dania i dodatki - coraz więcej pokarmów w swoim składzie zawiera cukier, który co prawda odpowiada za walory smakowe, jednak równocześnie niekorzystnie działa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak cukier wpływa na nasz organizm i dlaczego powinniśmy ograniczać jego spożycie?

Jeszcze na początku dwudziestego wieku średnie roczne spożycie cukru wynosiło 5 kg – dzisiaj 40 kg. Aż 50% społeczeństwa Unii Europejskiej to ludzie z nadwagą. Szacuje się, że w 2030 roku co CZWARTY Polak będzie miał problemy z otyłością wywołaną przed nadmierną ilość spożywanego cukru. Jednak to nie jedyne konsekwencje nadprogramowej ilości cukru w diecie. Poza otyłością konsekwencją może nadciśnienie, cukrzycę typu 2, zaburzenia lipidowe czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Konsekwencją tych zaburzeń mogą być choroby nerek, depresja, zaburzenia snu, niealkoholowe stłuszczenie wątroby oraz zespół policystycznych jajników.

Jakie konsekwencje niesie ze sobą nadmierne spożywanie cukru?

  • sprzyja próchnicy
  • podwyższa ryzyko zachorowania na raka
  • podwyższa ciśnienie krwi oraz cholesterol, zwiększając prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia

Cukier

Co robić, by dieta nie była zdominowana przez cukier?

Wystarczy, że poświęcimy odroinę czasu na przygotowywanie posiłków w domu, zastępując nim gotowe przekąski i dania, w składzie których dominuje cukier i substancje wzmacniające, które również obciążają nasz organizm. Kupując produkty zwracajmy uwagę na skład – jeżeli cukier znajduje się na jednym z trzech pierwszych miejsc w składzie, warto z takiego produktu zrezygnować. Po pewnym czasie wyrobimy w sobie nawyk, który korzystnie wpłynie na naszą kondycję oraz stan zdrowia. Jeśli nie wyobrażamy sobie dnia bez słodkiej kawy lub słodkości, warto urozmaicić dietę o zdrowsze zamienniki cukru.

Zdrowe zamienniki cukru - jakie produkty wybrać?

  • Ksylitol jest pozyskiwany z drzewa brzozy. Czym się różni od zwykłego cukru? Nie fermentuje w żołądku, nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie powoduje próchnicy
  • Stewia to wyciąg z rośliny, która pochodzi z okolic Paragwaju. Najzdrowsza jest w formie liści. Stewia jest słodsza od białego cukru więc jest też wydajniejsza
  • Miód posiada mnóstwo wartości odżywczych, jednak należy z nim postępować ostrożnie – jeżeli chodzi o indeks glikemiczny i kaloryczność, jest bardzo podobnie jak w przypadku tradycyjnego cukru
  • Syrop klonowy posiada mnóstwo dobrych składników takich jak wapń, potas, magnez oraz witaminy z grupy B. Syrop klonowy ma mniej kalorii niż cukier, jednak IG jest na podobnym poziomie
  • Erytrytol wykazuje niski indeks glikemiczny i posiada takie same właściwości co ksylitol. Nie przeczyszcza, dlatego docenią go osoby, które ‘nie trawią’ ksylitolu.

Zbyt duże ilości cukru wpływają na stan naszego zdrowia oraz wygląd sylwetki. Jeśli nie potrafimy w pełni zrezygnować z cukru, zamieńmy zwykły biały cukier na równie słodki, jednak zdrowszy odpowiednik.

Powrót na listę aktualności