Szukaj produktów

Aktualności

Dieta w sporcie. Dlaczego to takie ważne?

28.09.2022

   

    Racjonalny sposób odżywiania jest kluczowym czynnikiem wpływającym na efekty aktywności fizycznej. Specyficzne potrzeby żywieniowe osób trenujących wymagają racjonalnej, dobrze zbilansowanej diety, która pokryje zapotrzebowanie nie tylko na kcal, ale także na makro i mikroskładniki oraz antyoksydanty.

 

 

    Jakościowe, ilościowe nieprawidłowości, błędy żywieniowe wpływają na spadek zdolności motorycznych, obniżenie koncentracji i większą podatność na zmęczenie
oraz ograniczają regenerację powysiłkową. Zwiększa się ryzyko niedożywienia, odwodnienia, wyczerpania oraz podatność na kontuzje i urazy. Dlatego też bardzo ważne jest, aby osoby trenujące zapoznały się z dietetyką sportową, ponieważ prawidłowy sposób żywienia w istotny sposób obniża ryzyko zagrożeń zdrowotnych i poprawia zdolności wysiłkowe. Zalecenia żywieniowe sportowców łączą w jedną całość ogólne zalecenia racjonalnego odżywiania oraz rekomendacje dla dla osób o wysokiej aktywności fizycznej. Oczywiście zapotrzebowanie na powyższe elementy zależny od wielu czynników: wieku, płci, stanu zdrowia, rodzaju uprawianego sportu.

 

 

    W sporcie ciało jest tylko narzędziem, a sportowiec poprawia jego działanie poprzez, zwracanie uwagi na żywienie, higienę, sen oraz ćwiczenia. Dzięki temu nie tylko buduje formę, ale także dba o swoje zdrowie. Wiadomo, że idealnie byłoby gdyby istniała jedna dieta optymalna dla wszystkich, ale niestety tak nie jest. Każdy człowiek rożni się od siebie, ma inne potrzeby, cele czy ograniczenia dietetyczne. Każdy z nas ma swoje ograniczenia kulturowe, ekonomiczne, geograficzne, światopoglądowe dotyczące również sposobu odżywiania, czy dostępnością do poszczególnych produktów spożywczych. Dlatego jeżeli chcemy na stałe wprowadzić w swoje życie sport warto sięgnąć porady
u dietetyka sportowego.

 

 

    Obecnie dietetyka sportowa podchodzi do żywienia jednocześnie zadaniowo jak i holistycznie. Ma być ona źródłem energii, dostarczać ważnych mikro i makroskładników odpowiednich do budowy kondycji, mięśni, regeneracji organizmu oraz ma poprawiać samopoczucie. Osoba trenująca musi być w dobrej kondycji, tutaj nie ma mowy
o nadwadze, niedowadze czy niedoborach składnikowych. Posiłek powinien przede wszystkim dostarczać energii, białka, witamin, minerałów i nawadniać. Dobrze dobrany model żywieniowy wpływa również na samopoczucie, a jak wiadomo dobry humor równa się więcej chęci, energii, wiara w swoje możliwości oraz pozytywne nastawienie na sukces. Dodatkowo poprawia również pracę mózgu w tym koncentrację oraz szybkości reakcji co również jest bardzo ważne w sporcie. Oczywiście należy pamiętać, że dieta nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na sukces, jest szereg innych spraw tj stan zdrowotny, systematyczność treningu, predyspozycje organizmu i wiele innych. Natomiast jest ona narzędziem na który mamy realny wpływ. Dlaczego jedzenie w sporcie jest tak ważne? Ponieważ liczne badania jak i osiągnięcia czołowych sportowców pokazują jasno, że TO DZIAŁA!

 

 

    Osoba trenująca, która chce w tym osiągnąć sukces musi dbać o każdy szczegół w tym również o dietę. Liczne badania naukowe pokazują, że odżywianie jest skorelowane ze sprawnością fizyczną i zdrowiem. Bowiem jeżeli jedzenie nie dostarcza składników odżywczych we właściwej ilości, trening może dać przeciwny skutek i stać się czynnikiem wyniszczającym organizm.

Powrót na listę aktualności