Szukaj produktów

Aktualności

Domowe sposoby na jesienne przeziębienie

15.10.2019

 

Domowe sposoby na przeziębienieJesień zapewnia nam piękne widoki, kolorowe liście i wyjątkowy klimat, jednak to nie wszystko. Zmienne warunki atmosferyczne sprawiają, że organizm może być osłabiony, a co za tym idzie, bardziej podatny na rozwój infekcji. Przedstawiamy domowe sposoby na jesienne przeziębienie - wypróbuj i ciesz się dobrym zdrowiem! 

Nieodpowiednia dieta, zmęczenie i brak wystarczającej ilości snu to główne czynniki wpływające na obniżenie odporności, jednak nie jedyne. Niekorzystne warunki atmosferyczne w postaci zmiennych temperatur, wiatru, deszczu również mogą przyczynić się do pogorszenia naszego samopoczucia i zwiększenia podatności na rozwój infekcji. Jesień jest zatem okresem, w którym nietrudno o przeziębienie. Co zrobić, kiedy poczujemy pierwsze jego objawy?

Domowe sposoby na przeziębienie

Top 5 domowych sposobów na jesienne przeziębienie

  • napar z lipy z malinami, goździkami, cytryną i pomarańczą - herbatę lipową zaparzamy, dodajemy goździki, sok lub konfiturę z malin i owoce. Opcjonalnie możemy wzbogacić napój o imbir, pigwę lub żurawinę - składniki wykazujące działanie antybakteryjne i odkażające. Tego typu herbata nie tylko rozgrzewa, ale i pomoże zwalczyć gorączkę - lipa, podobnie jak maliny, działa napotnie oraz łagodzi ból gardła, zmniejszając kaszel

  • syrop z buraka - dwa średniej wielkości buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 4 łyżki miodu i 3 ząbki czosnku. Mieszankę odstawiamy na dobę, następnie przecedzamy i spożywamy do godziny 17. Tak przygotowany syrop ułatwia odkrztuszanie śluzu zalegającego w drogach oddechowych. Miód dodatkowo łagodzi podrażnione gardło i odkaża, natomiast burak oczyszcza organizm

  • złote mleko - szklankę mleka podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Łączymy z 1 łyżeczką kurkumy, 1 łyżeczką cynamonu, ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru i szczyptą pieprzu. Opcjonalnie możemy dodać ½ łyżeczki oleju kokosowego lub inne przyprawy korzenne oraz miód. Tego typu napój jest charakterystyczny dla ajurwedy, czyli indyjskiej koncepcji zdrowia. Wpływa na detoksykację organizmu, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Rozgrzewa, działając napotnie, tym samym pomagając szybciej zwalczyć gorączkę

  • syrop z cebuli - trzy cebule drobno siekamy, dodajemy 5 łyżek miodu, odstawiamy na dobę, odcedzamy. Spożywamy 3-4 razy dziennie po jednej łyżce. Syrop z cebuli oczyszcza drogi oddechowe, ma działanie odkażające i wzmacniające

  • napój imbirowy - ok. 5 cm korzenia imbiru drobno siekamy, dodajemy kilka plasterków cytryny, pół laski cynamonu, kardamon, opcjonalnie anyż lub goździki. Całość zalewamy wrzątkiem, gdy napój nieco przestygnie, dosładzamy miodem. Taka mieszanka działa rozgrzewająco i oczyszczająco oraz wzmacniająco, dlatego napój imbirowy polecany jest nie tylko podczas przeziębienia, ale i profilaktycznie w okresie jesienno - zimowym.

Jesień to pora roku wymagająca odpowiedniej diety, która chroni przed infekcjami. Poza wyżej wymienionymi sposobami na zwalczenie przeziębienia warto również wprowadzić do diety składniki, które działają ochronnie, nie dopuszczając do rozwoju infekcji. Kasza - zwłaszcza jaglana i gryczana, warzywa - szczególnie korzeniowe (burak, marchewka, seler, pietruszka), cebulowe i krzyżowe (jarmuż, kapusta, brokuł), owoce jagodowe i zioła (pokrzywa, szałwia, macierzanka, rumianek, lipa, czystek) - wszystkie te składniki weź pod uwagę, kompletując jesienny jadłospis, a zmniejszysz ryzyko wystąpienia przeziębienia. 

Powrót na listę aktualności