Szukaj produktów

Aktualności

Grzybica – wróg numer jeden!

12.08.2019

 

GrzybicaBrak witamin, przewlekłe choroby, obniżona odporność - wszystko to może przyczyniać się do zwiększenia podatności na niekorzystne działanie grzybów, prowadząc do grzybicy. Czym jest grzybica, jak oddziałuje na organizm i jak ją zwalczać?

Grzybica to wynik zakażenia jednym z rodzaju grzybów. Większość z nich jest nieszkodliwa dla zdrowego człowieka, niektóre gatunki występują w naszej skórze, a nawet wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Jednak czynniki, takie jak obniżona odporność, niedobór witamin, czy przewlekłe choroby mogą zwiększyć podatność na zachorowanie na grzybicę, która może przybierać różne formy, atakując zarówno skóry, jak i błon śluzowych. 

Drożdże, które zamieniają się w grzyby – czyli Candida

Naukowcy zgodnie twierdzą, że trzecie tysiąclecie uważane jest za plagę alergii, pasożytów oraz grzybic. Za najgroźniejszą uważa się grzybicę Candida. Sprawa wygląda trochę skomplikowanie, gdyż normalnie są to drożdże Candida albicans, które spokojnie żyją w naszym organizmie. Jeśli jednak nie dbamy o nasz organizm, drożdże te zamieniają się w grzyby, które w szybkim tempie rozprzestrzeniają się po całym organizmie, sprawiając, że nasze samopoczucie podupada. Grzyby Candida występują w jelitach każdego człowieka. W momencie, gdy jest ich za dużo, zaczynamy chorować. Choroby te znacznie osłabiają nasz organizm i są stosunkowo groźne. Zastanów się, ile razy leczyłeś się a w ogóle nie widziałeś poprawy? Problemem mogła być właśnie grzybica! Jak rozpoznać jej objawy i jak ją zwalczać?

Dobre bakterie kontra grzyby

Organizm każdego z nas wyposażony jest w tzw. dobre bakterie, które odpowiadają za prawidłowe trawienie i wspomagają odporność, chroniąc przed chorobami. Jeśli nasz organizm jest zmęczony i osłabiony, ilość dobrych bakterii spada. Równocześnie grzyby Candida zajmują ich miejsce, niekorzystnie działając na nasze samopoczucie i rozprzestrzeniając się po całym organizmie. Ogromny wpływ na takie ‘wycieczki grzybów’ mają nasze nawyki zdrowotne, w tym dieta! Przed chorobą nasz organizm zawsze nas ostrzega – daje nam sygnały – czyli objawy – i albo je ignorujemy, albo działamy. 

Co wpływa na rozwój grzybów?

  • spożywanie alkoholu 
  • spożywanie węglowodanów oraz cukru rafinowanego
  • antybiotyki
  • doustne środki antykoncepcyjne

Zwalczanie grzybicy

Czym jest kandydoza?

Kandydoza – inaczej drożdżyca jest chorobą wywoływaną przez grzyby – najczęściej z rodzaju Candida. Rozwija się ona głównie w czasie obniżonej odporności. Gdy nasz układ immunologiczny (odpornościowy) jest osłabiony, jest to świetna okazja dla drożdży – mogą one wtedy swobodnie się rozwijać i rozprzestrzeniać w całym organizmie.

Objawy kandydozy:

- obniżenie temperatury ciała oraz zmęczenie

- wzdęcia, biegunki i zaparcia, problemy z układem trawiennym

- choroby autoimmunologiczne – m.in. toczeń, łuszczyca, Hashimoto

- słaba pamięć, problemy z koncentracją i skupieniem

- problemy skórne – wysypki, łuszczyca

- ciągłe zmiany nastroju, przygnębienie

- alergie

- grzybice stóp i jamy ustnej

- bardzo duże łaknienie na cukier

Jak sprawdzić, czy Candida dopadła właśnie mnie?

Pierwszym sposobem jest oczywiście badanie krwi. Jeśli jesteś zakażony, to poziom przeciwciał IgG, igA i IgM będzie podwyższony. Drugim sposobem jest badanie kału. Jest to jedno z najbardziej dokładnych badań. Umożliwia ono zbadanie wszystkich rodzajów grzybów. Kolejne to badanie moczu – tutaj sprawdza się, czy w moczu znajduje się D-Arabintol, który jest wydalany przez grzyby podczas zachorowania.

Jak wyleczyć grzybicę?

Efektywne leczenie Candidy powinno opierać się na zahamowaniu wzrostu grzybów oraz na ich usunięciu. Musimy zadbać o odbudowanie dobrej flory bakteryjnej – tylko wtedy nasze jelita będą znowu zdrowe. Oczywiście, aby zahamować wzrost grzybów, powinniśmy wprowadzić zmiany w diecie. Musimy zadbać o odpowiednią porcję błonnika – skutecznie zmniejszy on prawdopodobieństwo rozwijania się grzybów. Błonnik usuwa je w sposób mechaniczny, jednak to nie wystarczy. Kolejnym krokiem jest wyeliminowanie z diety dań z drożdżami i pleśniami – czyli pieczywo, sery pleśniowe oraz piwo! Nieocenionym podczas leczenia może okazać się kwas kaprylowy podawany w kapsułkach. Jest to nasycony kwas tłuszczowy, który łącząc się z komórkami drożdży agresywnie je rozrywa. Liczne badania wykazują, że znacznie zmniejsza on ilość kolonii drożdżaków w naszych jelitach – działa szybko i bezboleśnie. Oprócz kwasu, warto wspomóc się pro i prebiotykami. Są one najlepszym ratunkiem dla naszych jelit. Pomogą nie tylko w przypadku candidy, ale również w czasie innych dolegliwości. 

Nieodpowiednia dieta, siedzący tryb życia – to wszystko wpływa na nasze samopoczucie, kondycję oraz stan zdrowia. Aby uchronić się przed rozwojem złych grzybów, warto ograniczyć ilość słodkości w diecie i zadbać o odpowiednią suplementację. Probiotyki i prebiotyki powinny być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. Jeśli już grzyby zaatakują należy pamiętać, że pierwszym krokiem, jaki powinniśmy podjąć jest wizyta u lekarza, który nakieruje nasze działania na właściwe tory. 

Powrót na listę aktualności