Aktualności
Jak radzić sobie z przeziębieniem, czyli sposoby na zwiększenie odporności
Zmienna pogoda i wahania temperatur sprawiają, że odporność naszego organizmu staje się słabsza. Jak zatem uniknąć regularnych infekcji? Sprawdź, jak wzmocnić odporność.
Układ odpornościowy, często nazywany też układem immunologicznym, ma po swojej stronie białe ciałka krwi, czyli limfocyty. To właśnie one ‘walczą’ z wirusami, które chcą zaatakować nasz organizm. Limfocyty wytwarzają przeciwciała, które uszkadzają i zmniejszają działanie wirusów. Jeśli jednak poziom limfocytów spada, nie trudno o to, by organizm został zainfekowany. Niekorzystne warunki atmosferyczne, stres, zła dieta, zmęczenie - wszystko to nas osłabia. Jak zatem zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie?
POSTAW NA SEN
Przede wszystkim musimy zdać sobie sprawę, że jeżeli nasz organizm jest przemęczony, jest wtedy bardziej podatny na wszelkie infekcje. Jeżeli dobrze się wysypiamy, ilość limfocytów rośnie! Na nasz organizm wpływają również sytuacje stresowe. Pamiętajmy, że system ochronny jest ściśle powiązany z systemem nerwowym. Niezwykle ważne jest wyciszenie i relaks.
SPRAWDZONY PRZEPIS NASZYCH BABĆ - CZOSNEK!
Czosnek nie ma sobie równych w pozbywaniu się choroby czy oznak przeziębienia. Pomimo ostrego smaku i nieprzyjemnego zapachu należy do produktów, po które w razie konieczności należy sięgnąć w pierwszej kolejności. Czosnek posiada związki bakteriobójcze, witaminy z grupy B, błonnik, związki wapnia, fosforu, selenu, magnezu oraz żelaza. Oprócz wspomagania odporności chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, a dodatkowo reguluje poziom cholesterolu. Najlepiej działa czosnek spożyty na surowo – tak, nie każdy lubi, jednak warto się przełamać, aby skutecznie pozbyć się przeziębienia.
MIÓD DOBRY NA WSZYSTKO
Miód doceniany jest przede wszystkim za swoje właściwości lecznicze. Zwiększa on odporność organizmu, zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, a także pomaga uporać się z nadciśnieniem. Możemy dodać go do herbaty lub posmarować nim kanapkę.
MOC WITAMIN
Nie od dziś wiadomo, że najlepszym pogromcą wirusów jest witamina C! To właśnie ona jest witaminą w dużej mierze odpowiedzialną za naszą odporność. Możemy dostarczać jej do organizmu wraz z owocami, warzywami lub w postaci soków, lub suplementów. Wiele osób zapomina, jak ważne mogą być też inne witaminy. Na uwagę zasługuje witamina D i K2. Oprócz spożywania produktów bogatych w witaminę D (masło, tłuste morskie ryby, żółtko jaj) warto zdecydować się na suplementy.
Odporność narażona jest na szereg czynników, które ją osłabiają, dlatego warto zadbać o zdrowie, wybierając naturalne sposoby. Czosnek, miód, zioła oraz odpowiednia suplementacja sprawi, że poczujemy się mocniejsi i będziemy bardziej odporni na szkodliwe działanie wirusów i bakterii.