Szukaj produktów

Aktualności

Jesienne desery ze śliwkami

27.09.2019

Desery ze śliwkami

Jesień znana jest ze śliwek - pysznych owoców, które znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Jak wykorzystać te niskokaloryczne owoce? Przetestujcie nasze przepisy na śliwkowe desery.

Śliwki są jednym ze zwiastunów jesieni.  Ich słodko - cierpki smak sprawia, że owoce świetnie smakują zarówno solo, jako przekąska, jak i składnik dań obiadowych, sałatek, deserów, stanowiąc również bazę do przetworów zimowych. Śliwki są cenione nie tylko ze względu na swój smak, ale i bogaty skład. Te fioletowe owoce bogate są w błonnik, witaminę A, E, C i B oraz katechiny chroniące przed rozwojem chorób nowotworowych. Ich regularne, jednak rozważne spożywanie działa korzystnie na układ trawienny. Aby urozmaicić dietę, wzbogacając ją o jesienne owoce, warto przygotować desery na bazie śliwek, które umilą długie, chłodne wieczory.

Crumble ze śliwkami

Masz ochotę na deser, jednak nie lubisz spędzać dużej ilości czasu w kuchni? Aromatyczne crumble ze śliwkami jest strzałem w dziesiątkę! Ten deser na ciepło świetnie sprawdzi się w chłodny, jesienny dzień.

Składniki:

  • 500 g śliwek

  • 100 g mąki

  • 50 g płatków migdałowych

  • 100 g masła

  • 100 g brązowego cukru

  • cynamon, cukier waniliowy 

Przygotowanie:

Śliwki kroimy w ćwiartki i układamy w kokilkach. Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Płatki migdałowe drobno siekamy, dodajemy do mąki. Łączymy z cukrem i masłem i rozrabiamy do momentu, aż powstanie ciasto na kruszonkę. Owoce posypujemy kruszonką, pieczemy ok. 15 - 20 min. w temp. 180 stopni, do zarumienienia.

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami 

Jeśli chcesz poczuć prawdziwy, jesienny klimat, przygotuj najbardziej kultowy deser, jakim jest ciasto ze śliwkami. Dzięki zastąpieniu tradycyjnych składników zdrowszymi zamiennikami ciasto będzie nie tylko pyszne i mniej kaloryczne, ale i zdrowsze. 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej typu 680 

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 

  • 3duże jajka 

  • 3/4 szklanki ksylitolu 

  • 100 g oleju kokosowego 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • szczypta soli 

  • 200-300 g świeżych śliwek

Przygotowanie:

Mąki mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ucieramy z ksylitolem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy oraz jogurt naturalny. Łączymy z mąkami, miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i dekorujemy połówkami śliwek (układając owoce środkiem do góry) i pieczemy ok. 45 - 50 min. w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Śliwki w cieście naleśnikowym

Idealne zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie, a nawet kolację. Przepis ten sprawdzi się w sytuacji, gdy będziemy mieć ochotę zarówno na klasyczne naleśniki, jak i niebanalny deser. 

Składniki: 

  • 300 g śliwek 

  • 150 g mąki pszennej 

  • 2 jajka 

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • szczypta soli 

  • olej do smażenia 

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i rozpłaszczamy, nie rozdzielając połówek owocu. Mąkę łączymy z jajkami, jogurtem i szczyptą soli. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Śliwki zanurzamy w cieście, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na średnim ogniu, aż do zarumienienia brzegów placuszków. Gotowy deser posypujemy cukrem pudrem. 

Śliwki to wdzięczny owoc deserowy. Wyrazisty smak tych owoców świetnie przełamuje słodycz ciast i innych deserów, stanowiąc orzeźwiający dodatek. Jeśli dopadła Cię jesienna chandra lub po prostu masz ochotę na pyszny deser, przetestuj powyższe przepisy i popraw sobie humor w jesienny, ponury dzień!

 

Powrót na listę aktualności