Szukaj produktów

Aktualności

Jesienne SUPERFOOD na talerzu

19.10.2022

 

    Jesień to pora, w której nasze samopoczucie i odporność są wystawione na próbę, trzeba mocno pilnować by nie dać się chorobom, ani jesiennej depresji. Matka Natura nam w tym pomaga, ponieważ istnieją produkty, które w tej nierównej walce są niezbędne – takie nasze, polskie SUPERFOODS.

Na początek przypomnijmy sobie co to są superfoods – to tzw. super-żywność, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Nasz organizm potrzebuje ich ze względu na unikatowy skład, np. młody jęczmień  i chlorofil są bogate w przeciwutleniacze, dodatkowo detoksykują organizm, a surowe kakao ma sporo żelaza, które chroni przed niedokrwistością.

 

 

Jej wysokość, królowa jesieni, DYNIA

Dynia to symbol jesieni, dodatkowo jest jednym z najbardziej odżywczym warzyw.

  • bogata w cynk i witaminę C – wzmacniają odporność
  • zawiera beta-caroten – działa przeciwzapalnie, opóźnia procesy starzenia się oraz wspomaga wzrok
  • jest niskokaloryczna oraz bogata w błonnik więc idealnie nada się w diecie redukcyjnej

Warto pamiętać o jej pestkach, które wykazują działanie przeciwpasożytnicze.
Idealnie do spożywanie na surowo, po ugotowaniu, pieczeniu, jako dodatek do ciast, owsianek, musów – możliwości jest wiele.

 

 

Bomba witaminowa JARMUŻ

Jarmuż to jeden z najbardziej odżywczych i wartościowych warzyw liściastych.

  • bogaty w białko, witaminy z gr B, witaminę C i K
  • źródło magnezu, wapnia, cynku, żelaza, fosforu i potasu
  • posiada silne właściwości przeciwzapalne
  • wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, obniża ciśnienie
  • polecany szczególne w profilaktyce antynowotworowej oraz dla osób z anemią.

Możesz do spożywać na surowo jako dodatek do koktajli, sałatek lub na ciepło jako dodatek do potraw albo zrobić z niego super chrupiące chipsy z piekarnika – mniam.

 

 

W łupince naturalny ORZECH WŁOSKI

Kształtem przypominają mózg i coś w tym jest! To dla niego świetny pokarm.

  • mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu
  • bogate w całą gamę antyoksydantów oraz witaminę E – chronią przed wolnymi rodnikami
  • zawiera sporo białka oraz żelazo, magnez, sód i potas – z tego powodu chętnie sięganie przez wegan minimalizują przed chorobami serca i układu krążenia, poprawiają pamięć i pracę mózgu, zapobiegają depresji, wspomagają układ nerwowy, opóźniają starzenie się

Należy pamiętać, że to najbardziej kaloryczne orzechy – 5 orzechów włoskich to w kaloriach równowartość 1 pączka. Ale ich wartości odżywcze, korzystne dla zdrowią są o wiele większe niż ich kaloryczność.

 

 

Wisienka na torcie, MIÓD

Cudowne lekarstwo dla ciała i duszy. Najlepiej sięgać na produkt z lokalnych psiek.

  • wzmacnia organizm
  • poprawia odporność, pomaga przy przeziębieniu - działa antybakteryjnie
  • przyspiesza gojenie się ran
  • może obniżać ciśnienie
  • źródło witamin i minerałów -  potas, fosfor, sód, wapń, magnez i w mniejszej ilości cynk, żelazo, jod, miedź i mangan, witaminy – witamina C oraz witaminy z grupy B.

Nieważne, czy polejecie nim sałatkę z gruszkami czy posmarujecie ser, z miodem wszystko będzie smakowało lepiej. Nie należy go długo podgrzewać ani zalewać wrzątkiem. 

    Lekkie sałatki, świeże owoce, młode warzywa ustępują miejsca bardziej treściwym, aromatycznym i rozgrzewającym pokarmom, które wzmacniają odporność oraz dostarczają więcej kcal, żeby chronić nas przed infekcjami. Dynia, cukinia, bakłażan, burak, jarmuż, por, orzechy, miód to tylko kilka propozycji, które nie tylko odżywią nasz organizm, ale także poprawią zdrowie i humor, gdy dorwie nas jesienny dołek.

 

 

Powrót na listę aktualności