Szukaj produktów

Aktualności

Kolory owoców i warzyw - czy wiesz co się za tym kryje ? :)

25.02.2020

Czy jesz różnorodnie? Albo zapytam inaczej: Czy jesz kolorowo? Za barwnikami, które nadają kolor warzywom oraz owocom stoją pełne dobroczynnych właściwości i mocy antyoksydanty a dokładnie związki o nazwie antocyjany. Mają one zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych dzięki czemu zmniejszają ich negatywne oddziaływanie na ścianki naczyń krwionośnych, uszczelniają naczynia włosowate – poprawiają bariery ochronne organizmu, działają przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie. Przeciwdziałają zakrzepom. Poprawiają ukrwienie w obrębie tęczówki oka, działają korzystnie na ostrość widzenia, szczególnie w złych warunkach oświetleniowych  - istotne zwłaszcza dla kierowców.
Dlatego jedz kolorowo! Skorzysta na tym cały Twój organizm :)

Niebieskie owoce i warzywa

  • Niebieskie owoce i warzywa są źródłem luteiny i zeaksantyny, które świetnie działają właśnie na oczy. Chronią organizm przed związkami odpowiedzialnymi za powstawanie komórek nowotworowych oraz przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Wszystkie ciemne owoce jagodowe – borówki, aronia, ciemne czereśnie, wiśnie jedz jak najczęściej to możliwe. Najlepiej codziennie. Pamiętaj aby latem zamrozić sobie kilka porcji borówek!

niebieskie owoce

Zielone owoce i warzywa

  • Zielone owoce i warzywa zawierają m.in. glukozynolany i izotiocyjaniany , w których skład wchodzą związki odpowiedzialne za walkę z nowotworami oraz luteina i zeaksantyna ogromnie istotne dla oczu. Wzbogać zatem swoje menu o brokuły, szparagi, brukselkę, zielone glony, rukolę, jarmuż oraz rukiew.

zielone warzywa

Czerwone warzywa i owoce

  • Czerwone warzywa i owoce są źródłem likopenu oraz witaminy C. Chronią przewód pokarmowy i płuca przed chorobami. Stymulują odporność organizmu, dbają o dobrą kondycję kości, zębów oraz skóry. Koniecznie sięgaj po pomidory, truskawki, czerwone pomarańcze, arbuzy, granaty, maliny, paprykę.

czerwone warzywa

Fioletowe owoce

  • Fioletowe owoce zawierają m.in. bardzo cenny dla zdrowia resweratrol. Ma on bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu, funkcje poznawcze. Wpływa korzystnie na wzrok oraz kondycję skóry. Jedz ciemne winogrona, rodzynki, borówki, jagody, żurawinę. Oprócz tego wszystkie ciemne warzywa i owoce: śliwki, jeżyny, czerwona cebula, bakłażany to mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia związków, które warto jeść systematycznie.

winogrono

Zółte owoce i warzywa

  • Żółte i pomarańczowe owoce i warzywa to źródło karotenoidów. Wzmacniają skórę, układ odpornościowy, przeciwdziałają stresowi antyoksydacyjnemu i wspomagają mózg. Sięgaj po banany, pomarańcze, mango oraz kiwi, które co prawda jest zielone ale patrząc na właściwości zalicza się je do grupy żółtych. Bardzo cenna jest marchewka ( sok z marchewki świeżo wyciśnięty warto stosować podczas kuracji przeciwpasożytniczej), dynia, żółta papryka.

pomarancowe owoce

Sezonowe owoce i warzywa

Większość sezonowych warzyw i owoców możesz jeść na surowo, przyrządzić z nich sok, zrobić sałatkę. Jeśli zjesz je na śniadanie, posypane orzechami i ziarnami (sezam, słonecznik, dynia) to rozpoczniesz dzień od porcji najlepszych dla mózgu składników odżywczych. 
Pyszny koktajl z czereśni i owoców leśnych
Składniki: 
2 ½  szklanki mleka kokosowego 
½ szklanki nerkowców
Po 1 szklance borówek i czereśni (bez pestek)
½ szklanki malin
Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj aż koktajl stanie się gładki, kremowy i gęsty. Możesz posypać go drobno pokrojonymi orzeszkami, wiórkami kokosowymi lub kilkoma całymi owocami. 

Powrót na listę aktualności