Szukaj produktów

Aktualności

Kozie mleko - nie tylko dla alergików

09.12.2021

    

    Mleko kozie i jego przetwory nie raz wywołują skrajne emocje. Z jednej strony podchodzi się do niego sceptycznie ze względu na specyficzny zapach, a z drugiej chwali się za ich właściwości odżywcze, zdrowotne oraz kosmetyczne zastosowanie. O tym dlaczego warto włączyć kozie produkty do swojej diety dowiecie się poniżej.

 

 

    W naszym kraju w dalszej mierze najlepiej sprzedającym się rodzajem mleka jest mleko krowie. Niestety wiele z nas boryka się z chorobami, które wykluczają możliwość spożywania nabiału pochodzenia krowiego. Na szczęście szybko można znaleźć mleko pochodzące od innego zwierzęcia, które będzie pozbawione wad mleka krowiego – mamy na myśli oczywiście mleko kozie. W przeciwieństwie do krowiego jest lekkostrawne, ponieważ nie zawiera laktozy, ani kazeiny .

 

Ciekawostka…

… wg greckiej mitologii mlekiem tym został wykarmiony sam Zeus, oddany przez swą matkę pod opiekę boskiej kozie Almatei.

 

Czy mleko kozie jest dla wszystkich?
Mleko kozie jest wskazane dla wszystkich osób, które albo mają alergię na mleko krowie, albo z różnych powodów nie chcą włączać do codziennej diety produktów zawierających laktozę i kazeinę. W przypadku, gdy dziecko jest uczulone na mleko krowie, można przez jakiś czas podawać mu mleko kozie. Jednak nie należy robić tego przez długi okres czasu z powodu możliwych powikłań alergologicznych - dziecko może nabyć alergię również na mleko kozie.

 

 

Będzie ono cennym składnikiem w menu osób z problemami kardiologicznymi (dzięki dużej zawartości kwasów omega 3). Jest wskazane również dla osób z problemami trawiennymi, ponieważ zawiera naturalne prebiotyki. Stanowi element posiłków w przypadku osób uprawiających sport bądź ćwiczących siłowo ze względu na bogaty profil aminokwasowy.

 

 

Zastosowanie mleka koziego:

  • W kuchni: stosowane jest przede wszystkim jako zamiennik zwykłego mleka – można nim zastąpić mleko krowie we wszystkich przepisach kulinarnych. Często w gastronomii wykorzystuje się również kozi ser, który stanowi wyrafinowany przysmak z kuchni francuskiej, ale sprawdzi się również daniach szybkich, które nie wymagają czasochłonnego przygotowania np. tagiatelle z serem kozim i suszonymi pomidorami.
  • W domowej pielęgnacji: zastosowanie mleka koziego w domowych zabiegach kosmetycznych znane jest od czasów starożytnych, co zawdzięcza się słynnym kąpielom Kleopatry. Trik na piękną, nawilżoną cerę bez zmarszczek? Zamróź odrobinę mleka np. w nakrętce od butelki, i systematycznie, rano i wieczorem, masuj nim twarz.
  • W kosmetologii: ze względu na neutralne ph mleko kozie jest idealną bazą do produkcji całego szeregu kosmetyków do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Polecane jest szczególnie do pielęgnacji suchej skóry. Kwas mlekowy w nim zawarty jest silnym składnikiem stymulującym odnowę komórek, dodatkowo to środek o charakterze złuszczającym.

 

Czy wiesz, że…

...mleko kozie nie ma metali ciężkich? Jest to jego szczególna cecha. Kozy są jedynymi przeżuwaczami, które z powodzeniem filtrują i izolują zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu.

 

    Kozie produkty są idealnym zamiennikiem produktów z mleka krowiego, dodatkowo pozbawione są kazeiny i laktozy co czyni je świetną alternatywą dla alergików. Docenią je także osoby trenujące różnego rodzaju sporty, ponieważ posiada ono pełny aminogram, jest lekkostrawne. Dodatkowo cechuje je bogactwo witamin i minerałów. To wszystko sprawia, że warto je włączyć do naszej codziennej diety. Stanowi jedną z bazowych substancji w kosmetologii: odżywia skórę, koi oparzenia, złuszcza naskórek, stymuluje odnowę komórkową.

Powrót na listę aktualności