Aktualności
Maca – cudowne peruwiańskie super jedzenie
Lepidium meyenii, czyli maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów i zalicza się do super foods. Jakie właściwości posiada i dlaczego zaliczana jest do super żywności?
Maca zwana również peruwiańskim żeń-szeniem, rośnie w dość wyjątkowych warunkach - na wysokości około 3500 metrów! Tym samym jest najwyżej uprawianą rośliną na całym świecie, która jest przeznaczona do jedzenia! Rośnie w skalistych glebach, które dla reszty roślinności są mało atrakcyjne. Pomimo naprawdę ekstremalnych warunków – zarówno glebowych, jak i pogodowych, maca wypuszcza korzeń i liście, a wyglądem przypomina dobrze nam znaną rzodkiewkę. Najbardziej cenną częścią macy jest oczywiście jej korzeń – już od tysięcy lat jest on ceniony ze względu na swoje właściwości. Maca zwiększa energię oraz wytrzymałość, a także przyczynia się do poprawienia płodności.
Maca – samo zdrowie!
Maca jest bogata w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Badania żywieniowe dowodzą, że zawiera aż 59% węglowodanów. Jest więc idealna dla osób, które szukają dobrego źródła energii. Posiada również aż 10,2% łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Ponadto maca zawiera 8,5% błonnika – a jak wiemy błonnik jest potrzebny, gdyż ‘motywuje’ nasze jelita do pracy.
Maca - co zawiera?
Maca zawiera prawie wszystkie niezbędne do życia aminokwasy. Bogata jest też w kwasy tłuszczowe – nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone 55%. Maca posiada mnóstwo witamin takich jak tiamina (B1), ryboflawina (B2), witamina C oraz niacyna (B3). W macy możemy znaleźć również minerały – takie jak miedź, cynk, żelazo, mangan czy selen oraz sterole korzystnie wpływające na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Dlaczego warto jeść macę?
- maca ma niesamowite właściwości pobudzające. Dodaje nam energii oraz wzmacnia wytrzymałość fizyczną naszego organizmu
- podnosi libido – zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Poprawia funkcje seksualne, a także płodność
- przeciwdziała osteoporozie
- wykazuje korzystne działanie na naszą gospodarkę hormonalną
- zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Posiada metabolity wtórne, które hamują namnażanie się komórek rakowych
- spowalnia procesy starzenia dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, które redukują wolne rodniki
- poprawia pamięć i koncentrację
- dzięki wysokiej zawartości żelaza skutecznie wspomaga leczenie anemii
Maca to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Pobudza, dodaje energii i poprawia koncentrację, usprawniając działanie całego organizmu. Wprowadzenie tego specyfiku do diety pomoże zachować dobre zdrowie.