Aktualności
Probiotyki i kwas masłowy – klucz do dobrego samopoczucia
Nie od dziś wiadomo, że nasze samopoczucie i zdrowie zależy od prawidłowego działania układu pokarmowego. Jest on odpowiedzialny za dostarczenia naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dzieje się tak za sprawą mikroflory jelitowej, w skład którego wchodzą bakterie probiotyczne i kwas masłowy. Niestety stres, przetworzone jedzenie, używki, antybiotykoterapia zaburzają jej prawidłowe funkcjonowanie – dlatego bardzo ważne jest, aby dbać o mikroflorę nie tylko w momencie występowania nieprzyjemnych dolegliwości, ale także profilaktycznie.
Na początek małe przypomnienie co to jest probiotyk – to żywe kultury drobnoustrojów, które wykazują prozdrowotne działanie w przewodzie pokarmowym. Do najlepiej przebadanych należą z grupy Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacillus. Teraz omówimy te najpopularniejsze :
- Lactobacillus acidophilus inaczej pałeczki kwasu mlekowego – jedne z najpopularniejszych:
- hamują wzrost niepożądanych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym
- utrzymują szczelność śluzówki przewodu pokarmowego
- zapobiegają przyleganiu patogenów do błony śluzowej jelitowe
- wspomagają układ pokarmowy w casie trwania biegunki oraz przy IBS
- wspomagają trawienie laktozy
- Laktobacillus casei ssp. Rhamnosus :
- wspomagają leczenie biegunek wywołanych rotawirusami
- zmniejszają ryzyko nawracających infekcji oddechowych, zwłaszcza u dzieci
- w połączeniu z Lactobacillus acidophilus pozytywnie wpływają na stan skóry – zapobiegają pojawianiu się wyprysków, łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry
- Bifidobacterium animalis ssp. lactis – dominująca mikrobiota w naszym ciele:
- obniża pH jelit
- hamuje rozwój patogenów
- zwiększa przyswajanie żelaza, wapnia, cynku, magnezu
- wspomaga leczenie biegunki infekcyjnej, jak i po kuracji antybiotykami
- wzmacniają odporność
- jest na tyle bezpieczny, że może być stosowany nawet u wcześniaków
- Bacillus coagulans – nie występują naturalnie w naszym organizmie, ale warto go dostarczać:
- łagodzą problemy związane z funkcjonowaniem układu pokarmowego
- hamują namnażanie się patogennych drobnoustrojów
- działają przeciwzapalnie
- wspierają układ immunologiczny
- są bardzo odporne na niesprzyjające środowisko.
Wyróżnia się również probiotyczne drożdże – Sacchoromyces boulardii:
- pomocne przy biegunkach o nieznanej przyczynie, tzw podróżniczej oraz po antybiotykoterapii
- przywracają prawidłowy poziom kawasów tłuszczowych w jelicie grubym (co jest ważne do właściwego wchłaniania wody i elektrolitów)
- usuwają toksyny w organizmie
- zwiększają odporność
Kwas masłowy to substancja naturalnie występująca w naszym przewodzie pokarmowym. Należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, stanowi najważniejsze źródło energii dla komórek nabłonka jelita grubego. Przede wszystkim wspiera właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego:
- wspiera regenerację nabłonka jelitowe
- pobudza wydzielanie śluzu
- poprawia perystaltykę jelita grubego
- hamuje namnażanie się bakterii z gatunku E.coli i Salmonella.
To wszystko powoduje, że jest on bardzo polecany dla osób z problemem jelita drażliwego.Warto tutaj zaznaczyć, że wzbogacenie naszej diety w inulinę (prebiotyk) powoduje zwiększenie ilości i włchłanianie kwasu masłowego w jelicie grubym.
Żywe kultury bakterii bardzo często stosowane są razem z probiotykami – na takie połączenie mówimy synbiotyki. Nazwa ta pochodzi od słów „syn” - razem i „bios” - życie, czyli to substancje, które stwarzają właściwe środowisko dla rozwoju dobrych bakterii. Probiotyki wykazują aktywne działanie w jelicie cienkim i grubym, z kolei prebiotyki głównie w jelicie grubym. Połączenie żywych bakterii probiotycznych z niestrawnymi związkami skutkuje synergistycznym działaniem i daje większe korzyści zdrowotne. Zwiększa tolerancję mikroorganizmów probiotycznych na warunki środowiskowe, co przekłada się na ich lepszą żywotność oraz stymuluje korzystne bakterie znajdujące się w przewodzie pokarmowym do namnażania. Do najpopularniejszego prebiotyku należy inulina. Ma szereg dodatkowych, korzystnych działań na nasz organizm, przede wszystkim: reguluje wypróżnienia, reguluje glikemię poposiłkową, obniża cholesterol we krwi.