Szukaj produktów

Aktualności

Probiotyki i kwas masłowy – klucz do dobrego samopoczucia

12.01.2023

 

    Nie od dziś wiadomo, że nasze samopoczucie i zdrowie zależy od prawidłowego działania układu pokarmowego. Jest on odpowiedzialny za dostarczenia naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dzieje się tak za sprawą mikroflory jelitowej, w skład którego wchodzą bakterie probiotyczne i kwas masłowy. Niestety stres, przetworzone jedzenie, używki, antybiotykoterapia zaburzają jej prawidłowe funkcjonowanie – dlatego bardzo ważne jest, aby dbać o mikroflorę nie tylko w momencie występowania nieprzyjemnych dolegliwości, ale także profilaktycznie.

 

 

    Na początek małe przypomnienie co to jest probiotyk – to żywe kultury drobnoustrojów, które wykazują prozdrowotne działanie w przewodzie pokarmowym. Do najlepiej przebadanych należą z grupy Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacillus. Teraz omówimy te najpopularniejsze :

 

  • Lactobacillus acidophilus inaczej pałeczki kwasu mlekowego – jedne z najpopularniejszych:

    - hamują wzrost niepożądanych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym

    - utrzymują szczelność śluzówki przewodu pokarmowego

    - zapobiegają przyleganiu patogenów do błony śluzowej jelitowe

    - wspomagają układ pokarmowy w casie trwania biegunki oraz przy IBS

    - wspomagają trawienie laktozy

 

  •  Laktobacillus casei ssp. Rhamnosus :

    - wspomagają leczenie biegunek wywołanych rotawirusami

    - zmniejszają ryzyko nawracających infekcji oddechowych, zwłaszcza u dzieci

    - w połączeniu z Lactobacillus acidophilus pozytywnie wpływają na stan skóry – zapobiegają pojawianiu się wyprysków, łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry

 

  • Bifidobacterium animalis ssp. lactis – dominująca mikrobiota w naszym ciele:

    - obniża pH jelit

    - hamuje rozwój patogenów

    - zwiększa przyswajanie żelaza, wapnia, cynku, magnezu

    - wspomaga leczenie biegunki infekcyjnej, jak i po kuracji antybiotykami

    - wzmacniają odporność

    - jest na tyle bezpieczny, że może być stosowany nawet u wcześniaków

 

  • Bacillus coagulans – nie występują naturalnie w naszym organizmie, ale warto go dostarczać:

    - łagodzą problemy związane z funkcjonowaniem układu pokarmowego

    - hamują namnażanie się patogennych drobnoustrojów

    - działają przeciwzapalnie

    - wspierają układ immunologiczny

    - są bardzo odporne na niesprzyjające środowisko.

 

    Wyróżnia się również probiotyczne drożdże – Sacchoromyces boulardii:

    - pomocne przy biegunkach o nieznanej przyczynie, tzw podróżniczej oraz po antybiotykoterapii

    - przywracają prawidłowy poziom kawasów tłuszczowych w jelicie grubym (co jest ważne do właściwego wchłaniania wody i elektrolitów)

    - usuwają toksyny w organizmie

    - zwiększają odporność

 

    Kwas masłowy to substancja naturalnie występująca w naszym przewodzie pokarmowym. Należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, stanowi najważniejsze źródło energii dla komórek nabłonka jelita grubego. Przede wszystkim wspiera właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego:

  • wspiera regenerację nabłonka jelitowe
  • pobudza wydzielanie śluzu
  • poprawia perystaltykę jelita grubego
  • hamuje namnażanie się bakterii z gatunku E.coli i Salmonella.
  •  

To wszystko powoduje, że jest on bardzo polecany dla osób z problemem jelita drażliwego.Warto tutaj zaznaczyć, że wzbogacenie naszej diety w inulinę (prebiotyk) powoduje zwiększenie ilości i włchłanianie kwasu masłowego w jelicie grubym.

 

 

    Żywe kultury bakterii bardzo często stosowane są razem z probiotykami – na takie połączenie mówimy synbiotyki. Nazwa ta pochodzi od słów „syn” - razem i „bios” - życie, czyli to substancje, które stwarzają właściwe środowisko dla rozwoju dobrych bakterii. Probiotyki wykazują aktywne działanie w jelicie cienkim i grubym, z kolei prebiotyki głównie w jelicie grubym. Połączenie żywych bakterii probiotycznych z niestrawnymi związkami skutkuje synergistycznym działaniem i daje większe korzyści zdrowotne. Zwiększa tolerancję mikroorganizmów probiotycznych na warunki środowiskowe, co przekłada się na ich lepszą żywotność oraz stymuluje korzystne bakterie znajdujące się w przewodzie pokarmowym do namnażania. Do najpopularniejszego prebiotyku należy inulina. Ma szereg dodatkowych, korzystnych działań na nasz organizm, przede wszystkim: reguluje wypróżnienia, reguluje glikemię poposiłkową, obniża cholesterol we krwi.

 

Powrót na listę aktualności