Aktualności
Sezon na pomidory, wykorzystaj go!
Sezon na pomidory rozpocznie się już za chwilę, warto więc się do niego przygotować, aby w pełni wykorzystać ich moc. Spór czy pomidor jest owocem czy warzywem nie został zażegnany, wiec pozwolę sobie stosować te nazwy zamiennie. Z botanicznego punktu widzenia pomidor jest jagodą, czyli owocem. Natomiast biorąc pod uwagę jego skład oraz główne zastosowanie w kuchni określany jest często warzywem. W pomidorach znajduje się bogactwo minerałów: potas, wapń, magnez, fosfor, sód oraz witamin: A, B1, B2, B3, B6, B7, C, E, ponadto zawiera jeszcze beta- karoten i likopen. Pomidory są świetną bazą oraz dodatkiem do wielu dań. Uwielbiam pomidory i często traktuje je jak przekąskę, taką samą jak jabłko, zwłaszcza małe pomidorki koktajlowe.
Likopen- antyoksydant, a w przyszłości może lek?
Likopen jest potężnym antyoksydantem. Najwięcej likopenu znajduje się właśnie w pomidorach. A jeszcze więcej w pomidorach poddanych obróbce cieplnej. Przyswajalność likopenu zwiększa się w połączaniu z oliwą z oliwek. Pierwsze doniesienia o właściwościach likopenu pojawiły się około 60 lat temu i związek ten ciągle pozostaje w kręgu zainteresowań badaczy. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego naukowcy starają się znaleźć dla niego zastosowanie nawet w leczeniu nowotworów. Główne działanie likopenu opiera się na dwóch mechanizmach: regulacji cyklu komórkowego oraz indukcji programowanej śmierci komórki- jest to szczególnie ważne gdy komórka jest nieprawidłowa, uszkodzona lub po prostu zużyta. Taka śmierć komórki jest całkowicie fizjologiczna i niezbędna, zapewnia odpowiednią homeostazę w organizmie oraz odpowiednią regulację ilości komórek, najprościej mówiąc wymianę starych na nowe. Zaburzenie tego procesu prowadzi do wielu chorób, w tym nowotworowych.
Właściwości pomidorów i likopenu:
- neutralizacja wolnych rodników- likopen usuwa wolne rodniki 2 razy wydajniej niż β-karoten oraz 10 razy niż witamina E,
- zwiększa przepuszczalność i płynność błon komórkowych, dzięki czemu tworzy szlaki dla innych antyoksydantów,
- chroni lipidy błony komórkowej,
- zwiększa efektywność antyoksydacyjną witaminy C i E oraz beta- karotenu,
- jest niezbędny w walce z stresem oksydacyjnym,
- podnosi odporność organizmu,
- chroni komórki przed uszkodzeniami i nowotworzeniem,
- zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia,
- obniża ciśnienie krwi,
- zapobiega odkładaniu blaszki miażdżycowej.
Głównym źródłem likopenu są oczywiście pomidory, ale znajduje się również w: papai, guawie, różowych grejpfrutach oraz brzoskwiniach. Dieta bogata w likopen przynosi wiele korzyści dla zdrowia oraz zapobiega wielu chorobom. Naukowcy wciąż przeprowadzają badania na liniach komórkowych, dzięki czemu już z pewnością wiemy, że likopen wykazuje działanie ochronne przed chorobami nowotworowymi, metabolicznymi, układu krążenia, a także układu nerwowego.
Najwięcej likopenu posiadają pomidory przetworzone. Zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu na aromatyczny ketchup pełen dobroczynnego likopenu.
Składniki:
- 2 małe czerwone cebulki,
- 1 czerwona papryka,
- 1kg pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 4-5 łyżki miodu,
- 100ml octu winnego,
- przyprawy: szczypta papryki ostrej i gałki muszkatołowej oraz pieprzu cayenne, suszony liść laurowy, 10 ziarenek pieprzu, 10 ziaren gorczycy, płaska łyżeczka soli.
Przygotowanie: Warzywa posiekać, dodać 50 ml octu winnego i dusić przez około 40min. Następnie dolać pozostałą część octu, miód i przyprawy. Gotować kolejne 30min. Należy pamiętać o regularnym mieszaniu. Całość dokładnie zmiksować i jeszcze gorące przełożyć do słoików.
Gotowa pulpa pomidorowa, która znajduje się w asortymencie naszego sklepu jest świetną bazą do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti oraz jako dodatek do soków i koktajli. Dania z pomidorami smakują szczególnie najmłodszym, dlatego warto je przygotowywać zwłaszcza teraz, gdy mamy dostęp do świeżych pomidorów w najlepszej jakości. Zachęcamy również do robienia przetworów na zimę. Podzielcie się z nami swoimi ulubionymi recepturami w naszej sekcji z przepisami.