Szukaj produktów

Aktualności

Substytut kawy

14.04.2021

 

    Kawa – czarny, aromatyczny napój z kofeiną bez, którego większość z nas nie wyobraża sobie porannego rytuału. Warto również zwrócić uwagę na inne rodzaje kawy np. zbożową. Dlaczego? Ponieważ wg żywieniowców wykazują one szczególne właściwości zdrowotne. Mówiąc kawa na myśli mamy czarny napój sporządzony z palonych ziaren kawowca, ale terminem tym możemy nazwać napoje wytwarzane z palonych ziaren pszenicy, żyta, a niekiedy z żołędzi, cykorii lub konopi. Poniżej przybliżamy kilka alternatyw dla tradycyjnej kawy.

 

 

 

KAWA ZBOŻOWA
Naturalny napój sporządzony z prażonych nasion wybranych zbóż. Ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Idealna dla wszystkich, u których nie występuje nietolerancja na zboża. Polecana dla osób odchudzających się, ponieważ zwiększa uczucie sytości.

  • Praktycznie nie posiada tłuszczu.
  • Źródło witamin z grupy B, składników mineralnych: potas, magnez, fosfor oraz polifenoli.
  • Zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
  • Wspomaga usuwanie kwasów żółciowych.
  • Poprawia perystaltykę jelit oraz zwiększa aktywność mikroflory jelitowej.
  • Przyspiesza przemianę materii.
  • Chroni przed nowotworami.
  • Spowalnia procesy starzenia.
  • Korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz odpornościowy i krwionośny.

 

Czy wiesz, że …
… kawa zbożowa bez dodatków ma tylko 5 kcal?

 

KAWA Z CYKORII
Cykoria podróżnik od dawna jest stosowana w lecznictwie, głównie w przypadku dolegliwości trawiennych, niewydolności wątroby oraz chorobach skórnych.
W czasach ograniczonej dostępności żywności napój ten stosowany był jako zamiennik kawy.

  • Zawiera dużą ilość błonnika oraz inuliny.
  • Bogata w składniki odżywcze, witaminy, związki lotne -terpeny, kumaryny, flawonoidy oraz minerały tj. żelazo, potas, magnez.
  • Poprawia metabolizm.
  • Przyspiesza spalanie tłuszczu.
  • Oczyszcza organizm z toksyn.
  • Korzystnie wpływa na pracę narządów wewnętrznych.
  • Reguluje wydzielanie enzymów.
  • Osłania śluzówkę żołądka.
  • Ułatwia przyswajanie żelaza,cynku i magnezu.

KAWA Z ŻOŁĘDZI
Ciekawą i interesującą opcją jest napój z żołędzi. Idealny produkt dla osób chorujących na celiakię, ponieważ nie posiada glutenu. Dodatkowo regeneruje układ pokarmowy.

  • Bogata w mikroelementy: magnez, fosfor, mangan, miedź, potas, wapń i żelazo.
  • Zawiera witaminy z grupy B – głównie B6, B1, B2, B5.

KAWA Z TOPINAMBURU
Roślina ta zyskuje coraz większą popularność, mimo że wciąż uchodzi za produkt dość egzotyczny i trudno dostępny. Jednak warto wprowadzić go do jadłospisu, ponieważ może być smacznym oraz znacznie zdrowszym zamiennikiem tradycyjnej "małej czarnej".

  • Bogaty w inulinę, czyli naturalny prebiotyk wspomagający wchłanianie wapnia, magnezu, cynku czy żelaza oraz doskonała pożywka dla pożytecznych bakterii jelitowych.
  • Żródło niezbędnych mikroelementów, zwłaszcza miedzi, magnezu, potasu, wapnia, sodu, żelaza i fosforu.
  • Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
  • Obniża cholesterol we krwi.
  • Poprawia przemianę materii.
  • Wzmacnia układ odpornościowy.
  • Przezwycięża przewlekłe uczucie zmęczenia.
  • Daje korzystne efekty w profilaktyce cukrzycy, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek czy arytmii.
  • Posiada niski indeks glikemiczny oraz niewielką kaloryczność.

 

Czy wiesz, że …

… sproszkowaną kawę z topinamburu można dodawać do ciast, np. pierników, które dzięki temu nabiorą

interesującego aromatu?

 

KAWA Z KONOPI
Konopie zapomniane na długie lata, obecnie powracają do naszej diety. Szczególnie polecamy je w postaci delikatnej kawy pełnej naturalnego bogactwa. Świetnie sprawdzi się jako środek wzmacniający, dodający wigoru i uzupełniający niedobory związków mineralnych.

  • Źródło żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu, miedzi i manganu oraz witamin, soli mineralnych, a także pierwiastków śladowych.
  • Zawartość wysokiej jakości białka.
  • Wzmacnia odporność.
  • Poprawia stan włosów, skóry i paznokci

 

 

    Kawy zbożowe i inne mogą ją pić osoby w każdym wieku, zarówno dzieci jak i dorośli. Szczególnie polecana jest tym, którzy powinni unikać kofeiny - osoby z nadciśnieniem, chorą wątrobą, nadkwasotą, chorobami nerek, śledziony, trzustki. Nie podrażniają też śluzówki żołądka jak zwykła kawa ani nie wywołują zgagi.

    Wszystkie powyższe kawy można dostępne są w formie sypkiej do parzenia, granulowanej, instant oraz w torebkach. Można je mieszać ze sobą tworząc zdrowe i oryginalne mieszanki. Podane na gorąco z dodatkiem aromatycznych przypraw świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający napój w okresie jesienno-zimowym oraz podane na zimno z kostkami lodu - jako orzeźwiający napój na gorące, letnie dni. Dodatki do kawy nie tylko zmieniają jej barwę, wzbogacają jej smak, lub potęgują jej aromat. Mogą także sprawić, że napój ten zyska wiele dodatkowych właściwości zdrowotnych.

 

 

    Warto wprowadzić do swojej diety substytuty tradycyjnej kawy i cieszyć się ich korzyściami zdrowotnymi. Tym bardziej, że mogą ją pić praktycznie wszyscy – dorośli, dzieci, kobiety w ciąży czy osoby cierpiące na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe. Jeżeli pijemy za dużo malej czarnej ( powyżej 3 filiżanki dziennie ) te produkty będą dla nas świetną alternatywą. Ważne jest, aby przed kupnem przeczytać skład, by zyskać pewność, ze produkt nie zawiera innych, niepotrzebnych dodatków lub wzmacniaczy smaków.

 

  

Powrót na listę aktualności