Szukaj produktów

Aktualności

Surowe kakao - na straży młodości

12.01.2022

 

    Surowe kakao to produkt o największym stężeniu antyoksydantów – posiada ich więcej niż czerwone wino, czy czarne jagody! Jeżeli chcesz zachować młodość i dobre zdrowie na długie lata to jest ono dla Ciebie idealne. Poniżej przyjrzymy się innym jego właściwościom oraz wyjaśnimy, czy surowe kakao to to samo co zwykłe.

Surowe kakao kontra zwykłe kakao
    Ziarna surowego kakao nie są poddawane obróbce termicznej, czyli nie są palone, ani prażone. Jedynie poddaje się je procesowi fermentacji oraz suszeniu. Pozwala to zachować cenne składniki odżywcze - to jedno z najbogatszych źródeł magnezu. Dodatkowo jest bogate w chrom, potas, cynk, mangan praz wapń. Natomiast zwykłe kakao (te najczęściej spotykane w sklepach), w przeciwieństwie do surowego, jest palone przez co zmniejszone są ich właściwości przeciwutleniające.

 

Czy wiesz, że…
...że porcja surowego kakao zawiera więcej żelaza niż, taka sama, porcja wołowiny oraz więcej cynku niż większość warzyw lub ziaren.

 

Poznaj cudowne właściwości surowego kakao:

  • Chroni przed chorobami sercowo-krążeniowymi – surowe kakao to skarbnica magnezu, który jak wiadomo reguluje pracę serca, a duża ilość antyoksydantów chroni naczynia krwionośne i zmniejsza ilość złego cholesterolu.
  • Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się oraz zapobiega nowotworom – duża ilość antyoksydantów, w tym antocyjanów, niwelują nagromadzone w organizmie wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się. Natomiast inna grupa przeciwutleniaczy – katechiny – odpowiedzialne są za szybszą i skuteczniejszą regenerację organizmu oraz działają one energetyzująco na na komórki. Dodatkowo przeciwutleniacze mogą również hamować procesy tworzenia się nowotworów.
  • Poprawia humor oraz chroni przed szkodliwym działaniem stresu – kakao w swoim składzie posiada anandami, który wywołuje uczucie szczęścia. Związek ten uwalniany jest w organizmie również po treningu oraz kiedy jesteśmy szczęśliwi. Dodatkowo obecny w nim magnez łagodzi stres, zwiększa wydajność umysłu, rozluźnia mięśnie, poprawia pracę układu trawiennego, odpornościowego i hormonalnego. Masz chandrę, czujesz się zestresowany? Sięgnij po surowe kakao!
  • Jest naturalnym afrodyzjakiem – obecna w nim fenyloetylamina (PEA) powoduje uwolnienie endorfin i jest produkowana przez organizm, również wtedy, gdy jesteśmy zakochani. Odpowiada ona za tzw. motyle w brzuchu ;) Interesujące jest to, że jej działanie podobne jest do amfetaminy i odpowiada za uczucie podniecenia oraz pożądania.
  • Pobudza do działania oraz większa koncentrację – obecność kofeiny i teobrominy powoduje, że ma działanie lekko pobudzające i rozjaśniające umysł. Surowe kakao polecane jest szczególnie wszystkim przemęczonym i zestresowanym osobom – to idealna przekąska w ciągu stresującego dnia.

 

 

Jak je jeść, żeby nie stracić cennych wartości odżywczych?
    Surowe kakao możesz nabyć w postaci całych, kruszonych ziaren albo w proszku. Samo w sobie posiada gorzki smak, ale w połączeniu ze owocami stanowi świetną przekąskę w ciągu dnia. Jeżeli nie przeszkadza ci jego gorzki smak można je jeść również samodzielnie ;) i do tego najlepiej nadaje się kakao łamane. Możesz je dodawać do porannych owsianek czy koktajli. Ale pamiętaj, że dodawanie go do nabiału i białego cukru nie jest dobrym wyborem, ponieważ osłabiają jego dobroczynne działanie. Zamiast nabiału użyj napoje roślinne, a do posłodzenia dobrej jakości zmiennika cukru lub ulubionego miodu.

 


 


 

Powrót na listę aktualności