Szukaj produktów

Aktualności

Top 3 niebanalnych zastosowań dyni

10.10.2019

 

Top 3 zastosowań dyniJesienią królują dynie, które stanowią pyszną i zdrową bazę do potraw, deserów, a nawet kosmetyków. Przetestujcie 3 niebanalne pomysły na zastosowanie dyni.

Witaminy, minerały, mikroelementy - dynia bogata jest w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To między innymi źródło witaminy C i cynku - składników wzmacniających naturalną odporność organizmu. W połączeniu z beta - karotenem wykazującym działanie przeciwzapalne, którego w dyni jest pod dostatkiem, tworzą idealną mieszankę chroniącą przed infekcjami. Dzięki kukurbitynie, dynia chroni przed pasożytami i wirusami. To również źródło błonnika usprawniającego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, cynku, żelaza i potasu oraz antyoksydantów chroniących przed rozwojem choroby nowotworowej.Warzywo to nie tylko świetnie sprawdza się w kuchni. Równie dobrze działa jako baza do domowych, naturalnych kosmetyków. Wszystko dzięki witaminie A i E zwanymi witaminami młodości. Poza ochroną przed przedwczesnym starzeniem się skóry, składniki zawarte w dyni wzmacniają skórę, uelastyczniają ją i nawilżają oraz wpływają na wyrównanie kolorytu. Jak zatem wykorzystać dynię, by przyniosła nam jak najwięcej korzyści? Zapoznajcie się z naszymi recepturami.

Dyniowo - jabłkowy mus dla dzieci

Idealny i w pełni bezpieczny deser dla maluchów po 6 miesiącu życia. Poza urozmaiceniem diety, podając tego typu mus, chronimy delikatny brzuszek dziecka, usprawniając pracę układu pokarmowego.

Składniki:

  • 50 g obranej dyni 

  • 50 g słodkiego jabłka 

  • odrobina wody

Przygotowanie:

Dynie i jabłko obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. Zalewamy odrobiną wody (tak, by składniki się nie przypaliły) i gotujemy aż do miękkości. Gotową mieszankę blendujemy, podajemy na ciepło lub zimno. 

Mini chlebki z dyni

Mini chlebki z dyni

Równie dobrze sprawdzają się w wersji na słodko - z dżemem lub masłem orzechowym, jak i na słono - z pastami kanapkowymi lub hummusem i warzywnymi dodatkami. 

Składniki: 

  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej typu 650) 

  • łyżeczka soli 

  • 1,5 łyżki miodu 

  • 15 g świeżych drożdży 

  • 0,5 szklanki mleka 

  • 0,5 szklanki zmiksowanej dyni 

  • 1 żółtko 

  • oliwa z oliwek 

  • opcjonalnie: sezam, pestki dyni, czarnuszka, słonecznik

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Drożdże kruszymy i posypujemy cukrem, następnie łączymy z kilkoma łyżeczkami ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn łączymy z mąką. Do powstałej masy dodajemy zmiksowaną dynię, łyżkę oliwy, miód i pozostałą część mleka. Wyrabiamy ciasto, następnie odstawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny w  ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy małe chlebki, które wedle uznania posypujemy ziarnami. Chlebki układamy na formie do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 45 min. Następnie pieczemy ok. 25 min. w temp. 190 stopni.

Maseczka z dyni 

Regularnie stosowana pozwala wyrównać koloryt skóry, dodatkowo nawilżając i wzmacniając oraz chroniąc przed wystąpieniem zmian zapalnych.

Składniki:

  • 50 g miąższu z dyni

  •  1 jajko

  • 3-4 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszając aż do uzyskania papki (dla lepszego efektu składniki można zblendować). Gotową maseczkę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i szyi pozostawiamy na 15 - 20 min. Po tym czasie przemywamy twarz letnią wodą.

Dynia znajduje szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni, jak i codziennej pielęgnacji. Jeśli chcesz wzmocnić organizm, dostarczając mu sporą dawkę witamin i wartości odżywczych oraz poprawić kondycję skóry, skorzystaj z powyższych przepisów i poczuj prawdziwie jesienny klimat.

Powrót na listę aktualności