Aktualności
Top 3 niebanalnych zastosowań dyni
Jesienią królują dynie, które stanowią pyszną i zdrową bazę do potraw, deserów, a nawet kosmetyków. Przetestujcie 3 niebanalne pomysły na zastosowanie dyni.
Witaminy, minerały, mikroelementy - dynia bogata jest w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To między innymi źródło witaminy C i cynku - składników wzmacniających naturalną odporność organizmu. W połączeniu z beta - karotenem wykazującym działanie przeciwzapalne, którego w dyni jest pod dostatkiem, tworzą idealną mieszankę chroniącą przed infekcjami. Dzięki kukurbitynie, dynia chroni przed pasożytami i wirusami. To również źródło błonnika usprawniającego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, cynku, żelaza i potasu oraz antyoksydantów chroniących przed rozwojem choroby nowotworowej.Warzywo to nie tylko świetnie sprawdza się w kuchni. Równie dobrze działa jako baza do domowych, naturalnych kosmetyków. Wszystko dzięki witaminie A i E zwanymi witaminami młodości. Poza ochroną przed przedwczesnym starzeniem się skóry, składniki zawarte w dyni wzmacniają skórę, uelastyczniają ją i nawilżają oraz wpływają na wyrównanie kolorytu. Jak zatem wykorzystać dynię, by przyniosła nam jak najwięcej korzyści? Zapoznajcie się z naszymi recepturami.
Dyniowo - jabłkowy mus dla dzieci
Idealny i w pełni bezpieczny deser dla maluchów po 6 miesiącu życia. Poza urozmaiceniem diety, podając tego typu mus, chronimy delikatny brzuszek dziecka, usprawniając pracę układu pokarmowego.
Składniki:
-
50 g obranej dyni
-
50 g słodkiego jabłka
-
odrobina wody
Przygotowanie:
Dynie i jabłko obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. Zalewamy odrobiną wody (tak, by składniki się nie przypaliły) i gotujemy aż do miękkości. Gotową mieszankę blendujemy, podajemy na ciepło lub zimno.
Mini chlebki z dyni
Równie dobrze sprawdzają się w wersji na słodko - z dżemem lub masłem orzechowym, jak i na słono - z pastami kanapkowymi lub hummusem i warzywnymi dodatkami.
Składniki:
-
2,5 szklanki mąki (najlepiej typu 650)
-
łyżeczka soli
-
1,5 łyżki miodu
-
15 g świeżych drożdży
-
0,5 szklanki mleka
-
0,5 szklanki zmiksowanej dyni
-
1 żółtko
-
oliwa z oliwek
-
opcjonalnie: sezam, pestki dyni, czarnuszka, słonecznik
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Drożdże kruszymy i posypujemy cukrem, następnie łączymy z kilkoma łyżeczkami ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn łączymy z mąką. Do powstałej masy dodajemy zmiksowaną dynię, łyżkę oliwy, miód i pozostałą część mleka. Wyrabiamy ciasto, następnie odstawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy małe chlebki, które wedle uznania posypujemy ziarnami. Chlebki układamy na formie do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 45 min. Następnie pieczemy ok. 25 min. w temp. 190 stopni.
Maseczka z dyni
Regularnie stosowana pozwala wyrównać koloryt skóry, dodatkowo nawilżając i wzmacniając oraz chroniąc przed wystąpieniem zmian zapalnych.
Składniki:
-
50 g miąższu z dyni
-
1 jajko
-
3-4 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszając aż do uzyskania papki (dla lepszego efektu składniki można zblendować). Gotową maseczkę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i szyi pozostawiamy na 15 - 20 min. Po tym czasie przemywamy twarz letnią wodą.
Dynia znajduje szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni, jak i codziennej pielęgnacji. Jeśli chcesz wzmocnić organizm, dostarczając mu sporą dawkę witamin i wartości odżywczych oraz poprawić kondycję skóry, skorzystaj z powyższych przepisów i poczuj prawdziwie jesienny klimat.