Szukaj produktów

Aktualności

Top 3 zastosowania cukinii

06.08.2019

Cukinia

Cukinia to lekkostrawne, delikatne w smaku warzywo z rodziny dyniowatych. Poza walorami smakowymi dostarcza organizmowi sporą dawkę wartości odżywczych. Sprawdź, jak cukinia wpływa na organizm i jakie znalazła zastosowanie w kuchni.

 

Cukinia występuje w trzech wersjach kolorystycznych - zielonej, żółtej i pasiastej. To warzywo z rodziny dyniowatych jest lekkostrawne, dlatego chętnie uwzględniają je w swoim menu osoby będące na diecie - w 100 g cukinii znajduje się zaledwie 21 kcal. Warzywo to posiada również niski indeks glikemiczny równy 15, dlatego jest odpowiednie dla osób chorych na cukrzycę. Cukinia to prawdziwa skarbnica składników odżywczych - posiada między innymi potas, żelazo, magnez, beta-karoten oraz witaminę B1, C, K i PP. Dzięki właściwościom odkwaszającym cukinia pomaga oczyścić organizm z toksyn, co więcej, jest to warzywo, w którym nie odkładają się metale ciężkie, szkodliwe dla człowieka. Ze względu na działanie lekkostrawne, cukinia korzystnie wpływa na proces trawienia - jest również polecana osobom borykającym się z nadkwaśnością. Delikatność cukinii sprawia, że znalazła ona szerokie zastosowanie - zarówno w kuchni, sprawdzając się jako składnik dań słonych i słodkich, jak i w kosmetyce, przywracając równowagę lipidową skóry, opóźniając proces starzenia i chroniąc przed niekorzystnym działaniem promieni UV. Jak zatem wykorzystać cukinię?

 

Ciasto z cukinii 

Składniki na ciasto (tortownica 18cm):

 

-2 szklanki mąki pełnoziarnistej

-0,5 szklanki kakao bez dodatku cukru

-0,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)

-1/4 szklanki oleju

-0,5 szklanki dowolnego słodzidła sypkiego 

-2 średnie cukinie 

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na polewę:

-6 kostek gorzkiej czekolady

-1 łyżka oleju kokosowego

-wiórki kokosowe do posypania

 

Przygotowanie:

Obraną cukinię ścieramy na tarce i odsączamy nadmiar soku. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy mleko, olej i odsączoną cukinię. Całość przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp. 175 stopni przez ok. 30 min (góra-dół), następnie ok. 25 min (dół). Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem oleju kokosowego. Gotową polewą dekorujemy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi. 

Makaron z cukinii

Makaron z cukinii

Składniki:

-2 młode cukinie (z miękką skórką) 

-250 g pomidorków koktajlowych 

-1 papryka pieczona 

-3 ząbki czosnku 

-1 mała cebula

-kawałek ostrej papryki

-kilka listków bazylii 

-sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, suszymy i kroimy na spaghetti (w tym celu możemy użyć specjalnej temperówki do warzyw). Pomidory, paprykę obraną ze skórki, bazylię, cebulę i przyprawy blendujemy. Gotowe spaghetti podsmażamy na oliwie, dodajemy sos. Opcjonalnie posypujemy parmezanem.

 

Maseczka z cukinii

Składniki:

-1 mała cukinia

-1 łyżeczka siemienia lnianego

-1 łyżeczka oliwy

 

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, odsączamy nadmiar soku. Dodajemy siemię lniane i oliwę. Gotową maseczkę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy, pozostawiając na 15 minut. Nadmiar soku możemy wykorzystać, dodając kilka kropel cytryny i przemywać nim skórę wieczorem - tego typu zabieg zadziała rozświetlająco i tonizująco.

 

Sezon na cukinię trwa. Warto z niego korzystać wprowadzając to warzywo bogate w wartości odżywcze zarówno do kuchni, jak i domowej pielęgnacji, dostarczając tym samym sporą dawkę substancji pozytywnie wpływających na organizm. 

Powrót na listę aktualności