Szukaj produktów

Aktualności

Witamina B Kompleks

09.09.2019

 

Witamina  BWitaminy z grupy B odpowiedzialne są głównie za prawidłowe działanie układu nerwowego. Poprawiają nasz nastrój, wpływają na sprawność intelektualną, a także łagodzą napięcia nerwowe. Udowodniono, że witaminy z grupy B dobrze wpływają nie tylko na zdrowie psychiczne, ale pełnią również inne pozytywne role.

Witaminy z grupy B odpowiedzialne są przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, czyli za stan naszego zdrowia psychicznego. Skutecznie łagodzą napięcie nerwowe, pozytywnie wpływają na nasz nastrój i poprawiają naszą sprawność intelektualną. Ponadto witaminy z grupy B pełnią bardzo ważną rolę w procesach metabolicznych. Uczestniczą między innymi w procesie przyswajania węglowodanów – kiedy glukoza zamieniana jest w energię, a następnie dostarczana do mózgu. Witaminy z grupy B tym samym poprawiają sprawność naszego umysłu oraz wpływają na nastrój. 

Witamin z grupy B jest sporo. Jakie mają właściwości, gdzie występują i jakie są skutki ich niedoboru? 

Witamina B1 (tiamina) - odpowiedzialna jest za wspomaganie układu sercowo-naczyniowego. Wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój kości, a także pomaga zwalczać chorobę morską oraz półpasiec. Odgrywa ważną rolę w procesach oddychania tkankowego. Niedobór witaminy B1 prowadzi do zmęczenia, osłabienia, pogorszenia koncentracji oraz zaburzeń pamięci. Można zauważyć również szybsze bicie serca, brak apetytu, nudności, bóle brzucha, wymioty czy biegunkę. Najlepszym źródłem witaminy B1 jest wieprzowina, orzechy pistacjowe i arachidowe. Są to produkty, w których tej witaminy jest najwięcej. Możecie jednak spotkać ją również w kaszy mannej, pieczywie żytnim, pieczywie pszennym, porze, kalafiorze, mandarynkach i bananach.

Witamina B2 (ryboflawina) - jest niezbędna do prawidłowego działania układu odpornościowego każdego człowieka. Korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Wzmacnia wzrok oraz wspomaga organizm w czasie leczenia anemii oraz wszelkich chorób jamy ustnej. Niedobór może przyczynić się do rozwoju raka przełyku. Do skutków niedoboru możemy zaliczyć wypadanie włosów, zapalenia jamy ustnej, pękanie warg oraz zmiany w układzie nerwowym, a także problemy ze wzrokiem. Najlepszym źródłem witaminy B2 jest mięso – szczególnie wątróbka, dziczyzna, jaja i nabiał. Mniejsze ilości spotkamy w grzybach, tłustych rybach, grochu, fasoli, szpinaku.

Witamina B3 (niacyna, witamina PP) - bierze udział w procesie syntezy hormonów płciowych, tyroksyny, kortyzolu i insuliny. Pomaga w tworzeniu czerwonych ciałek krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Skutecznie zapobiega zaburzeniom jelitowo-żołądkowym. Pomaga w syntezie i rozkładzie węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Małe braki tej witaminy mogą przyczynić się do spowolnienia metabolizmu. Można zauważyć zaburzenia układu pokarmowego oraz układu nerwowego.

Witamina B4 (cholina) - bierze udział w tworzeniu oraz utrzymaniu prawidłowej struktury komórek. Kontroluje mięśnie, pracę układu oddechowego, serca oraz mózgu. Ponadto bierze czynny udział w regulacji gospodarki lipidowej. Niedobór witaminy B4 objawia się bólami głowy, stanami lękowymi oraz dolegliwościami sercowymi. Najlepszym źródłem w żywności jest wątróbka (oraz inne podroby) i żółtko jaja kurzego. Mniejsze ilości spotkamy w wołowinie, orzechach, rybach i kiełkach pszenicy.

Witamina B5 (kwas pantotenowy) - bierze czynny udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną – na przykład w syntezie kwasów tłuszczowych. Bierze również udział w syntezie hormonów sterydowych, cholesterolu oraz witaminy A i D. Przyczynia się do zwiększenia ilości wytwarzanej żółci i czerwonych krwinek. Skutecznie łagodzi objawy artretyzmu i zapobiega wypadaniu oraz siwieniu włosów. Wzmacnia układ odpornościowy. Niedobór objawia się częstymi skurczami nóg oraz bólami mięśni i stawów. Często zauważa się także wypadanie włosów, popękane usta i kłopoty ze wzrokiem. Objawom tym towarzyszy uczucie rozdrażnienia i zmęczenia.

Witamina B6 (pirydoksyna) - odgrywa bardzo ważną rolę podczas przemiany białka – a dokładniej - ułatwia jego wchłanianie. Istotny w przemianach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dodatkowo oddziałuje na glikogenezę oraz glikogenolizę w mięśniach. Jest niezastąpiona podczas produkcji hemoglobiny. Wpływa na ciśnienie krwi oraz skurcze mięśni. W dużym stopniu podnosi odporność organizmu oraz bierze udział w tworzeniu przeciwciał. Niedobory można zauważyć po zmianach zapalnych skóry oraz błony śluzowej jamy ustnej. Najlepszym źródłem witaminy B6 jest kasza gryczana, mięso, papryka czerwona, ziemniaki.

Witamina B

Witamina B7 (biotyna, witamina H) - bierze czynny udział w syntezie kwasów tłuszczowych. Korzystnie wpływa na wzrost oraz prawidłowy rozwój organizmu. W znacznym stopniu odpowiada za dobry stan skóry – leczy wypryski oraz stany zapalne. Niezbędna do prawidłowej przemiany materii. Niedobór witaminy B7 objawia się apatią, sennością i rozdrażnieniem. Często tym stanom towarzyszą też bóle mięśni oraz drętwienie dłoni i stóp. Można zauważyć też pogorszenie stanu włosów i paznokci. Najlepszym źródłem witaminy B7 jest wątróbka, nerki, wieprzowina, wołowina i drób. Duże ilości znajdują się również w nasionach soi, orzechach, żółtku jaj, mleku, otrębach i rybach.

Witamina B9 (kwas foliowy) - odpowiedzialny jest za prawidłowy podział komórek - jest niezbędny do syntezy DNA. Zapobiega defektom wrodzonym, również neurologicznym. Dodatkowo, wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego oraz odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie homocysteiny. Niedobór kwasu foliowego może skutkować niedokrwistością, chorobami układu krążenia oraz osteoporozą. Bogatym źródłem witaminy B9 są ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, owoce oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału.

Witamina B12 (kobalamina) - bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek w szpiku. Uczestniczy również w metabolizmie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Odpowiada za utrzymanie stabilności genów człowieka. Liczne badania pokazują, że zwiększa apetyt u dzieci. Najlepszym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby, jaja, sery i wędliny.

Witamina B13 (kwas orotowy) - przyczynia się do lepszego wchłaniania witaminy B9 oraz B12. Wpływa na lepsze funkcjonowanie wątroby i korzystnie wpływa na leczenie stwardnienia rozsianego.

Witamina B15 (kwas pangamowy) - poprawia ukrwienie mięśni oraz innych tkanek. Przyczynia się do poszerzenia naczyń krwionośnych i obniża poziom cholesterolu. Łagodzi ataki astmy i zapobiega marskości wątroby. Witamina B15 występuje w produktach zbożowych. Przykładem może być brązowy ryż, nasiona dyni oraz słonecznika.

Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie odpowiednio skomponowanej diety bogatej w tę grupę witamin, warto zadbać o odpowiednią suplementację

Powrót na listę aktualności