Szukaj produktów

Aktualności

Witaminowa bomba na talerzu, dlaczego warto jeść kiełki?

30.08.2019

 

KiełkiTo, jak odżywiamy się dzisiaj, będzie wpływać na to, jak będziemy czuć się i wyglądać w przyszłości, dlatego warto wzbogacić dietę o superfoods, do którego zaliczają się między innymi kiełki. Sprawdźcie dlaczego.

Kiełki, czyli nic innego jak rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Ze względu na walory smakowe są doceniane przez zwolenników wyrazistych smaków. Jednak to nie jedyne zalety kiełków. Co w sobie kryją?

Dlaczego warto jeść kiełki?

Okazuje się, że składniki odżywcze znajdujące się w kiełkach, są o wiele łatwiej przyswajalne, niż te znajdujące się w ziarnach. Wszystko za sprawą enzymów, które ‘włączają się’ podczas kiełkowania. Enzymy te odpowiedzialne są za lepsze, szybsze i dokładniejsze wchłanianie ważnych dla nas składników. Kiełki są małe i niepozorne, ale w środku mają ogromną moc! Przykładowo, pół szklanki kiełków lucerny dostarcza tyle witaminy C, co SZEŚĆ SZKLANEK soku pomarańczowego. Kiełki to również skarbnica witamin z grupy B, witaminy D, E, K, PP oraz składników mineralnych, jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, jod, cynk, mangan, potas, selen i miedź. Znaleźć można też beta-karoten, dużo wartościowego białka oraz kwasy tłuszczowe omega-3, równocześnie będąc niskokaloryczne.

Rola kiełków w naszym organizmie

Kiełki skutecznie podnoszą odporność układu immunologicznego, regenerują i odmładzają organizm. Dzięki wartościom odżywczym uzupełniają wszystkie niedobory witamin oraz minerałów. Wzmacniają włosy i paznokcie oraz korzystnie wpływają na kondycję skóry. Kiełki obniżają poziom cholesterolu, regulują trawienie, a także zapobiegają miażdżycy i nowotworom.

Kiełki

Rodzaje kiełków ich właściwości

Kiełki rzeżuchy – to świetne źródło witaminy A, B, C i D. W swoim składzie posiadają też sole mineralne oraz olejki eteryczne. Pobudzają przemianę materii, orzeźwiają nasz organizm. Korzystnie wpływają na pracę nerek, a także łagodzą wszelkie bóle stawów. Wyróżniają się ostrym smakiem i zapachem.

Kiełki owsa – znajdziemy tutaj mnóstwo białka, dobrych tłuszczów. Oprócz tego, kiełki owsa posiadają minerały takie jak żelazo, cynk, wapń, jod, miedź, fluor oraz witaminy: A, B, C, E. Kiełki owsa mogą być bardzo pomocne podczas kłopotów z tarczycą. Skutecznie regulują jej pracę, a więc i całą gospodarkę hormonalną naszego organizmu. Kiełki owsa charakteryzują się bardzo łagodnym smakiem. 

Kiełki rzodkiewki – podobnie jak samo warzywo, charakteryzują się specyficznym, nieco ostrym smakiem. Są one bogate w kwasy omega-3, błonnik oraz witaminy A, B, C, E, i H. Kiełki rzodkiewki wykazują właściwości odkażające, oczyszczające i przeciwzapalne.

Kiełki pszenicy – dostarczają duże ilości białka oraz witamin: B, C, E. Bogate w fosfor, żelazo, magnez, cynk i wapń. Są dobrym źródłem błonnika w diecie. Podnoszą odporność oraz wzmacniają układ nerwowy. Korzystnie wpływają na pracę mięśni i serca. Kiełki pszenicy charakteryzują się łagodnym, lekko słodkawym smakiem.

Kiełki żyta – są idealnym źródłem białka. W swoim składzie posiadają także witaminę E oraz witaminy z grupy B. Bogate w magnez, fosfor i żelazo. Kiełki żyta skutecznie wzmacniają organizm oraz odporność nerwową. Wyróżniają się silnym smakiem, a gdy się je upraży, w smaku przypominają orzechy. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, sałatek oraz płatków śniadaniowych.

Kiełki mogą stanowić świetny dodatek do zup, sałatek czy dań głównych. Pomimo niepozornego wyglądu, kiełki ‘mają moc’. Dostarczają nam więcej składników odżywczych niż niejedno warzywo w klasycznej postaci. Są dobrym źródłem białka, witamin oraz minerałów. Hodowla kiełków jest banalnie prosta, wystarczy kiełkownica lub słoik i dowolnie wybrane przez nas nasiona, by cieszyć się pysznym i zdrowym dodatkiem. 

Powrót na listę aktualności