Szukaj produktów

Desery bezglutenowe

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Nietolerancja glutenu, celiakia, alergia na gluten to coraz częstsze powody przejścia na dietę bezglutenową. Rezygnacja z glutenu w diecie powoduje, że zaczynamy poszukiwania nowych smaków oraz zamienników znanych nam do tej pory produktów. Bezglutenowe przekąski zawierają najczęściej suszone owoce, orzechy oraz soki owocowe. Wyeliminowane z nich zostały takie składniki jak: pszenica, orkisz, żyto i jęczmień. Z wymienionych zbóż najmniej glutenu zawiera żyto. Dieta bezglutenowa pozwala zniwelować wszelkie objawy alergii oraz uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki temu możemy uniknąć przyjmowania leków, wystarcza jedynie zmiana diety.

Dania bezglutenowe na szybko to łatwy sposób na smaczną przekąskę. Słodkie desery można przygotować na bazie bezglutenowych kasz: quinoa, tapioka, amarantus, jaglana czy ryż. Kaszę należy przygotować według przepisu znajdującego się na opakowaniu, następnie możemy dodać owoce, musy owocowe, masło orzechowe, bakalie, miód czy syrop klonowy. Taki deser bezglutenowy będzie nie tylko smaczny, ale również dostarczy energii i ważnych składników odżywczych.

Stosowanie diety bezglutenowej pozwala uzyskać oraz zachować szczupłą sylwetkę. Produkty bezglutenowe zmniejszają uczucie głodu i przyśpieszają metabolizm tłuszczów. Poprawia się samopoczucie oraz wyeliminowane zostają wzdęcia, uczucie pełności oraz inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niskokaloryczna przekąska to świetnie rozwiązanie jeśli mamy ochotę na smakołyk, zwłaszcza jeśli jest naturalna w jakości BIO. Fit przekąski to przede wszystkim desery kokosowe, które są idealnym zamiennikiem tradycyjnych jogurtów. Stanowią bazę do innych deserów, zawierają bakterie probiotyczne, które wspierają pracę układu pokarmowego.

Wegańskie bezglutenowe przekąski zawierają wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego- a jest z czego wybierać. Roślinne desery to wszelkiego rodzaju budynie i puddingi z mąki ryżowej, kokosowej, kukurydzianej oraz jaglanej przygotowane na mleku roślinnym. Budyń można podać z sezonowymi owocami, albo domowym sokiem malinowym. Musy owocowe to przekąska, którą można zabrać ze sobą praktycznie wszędzie- do pracy, szkoły czy na plac zabaw.

Wybierając bezglutenowe przekąski ze sklepu należny zwracać uwagę na etykiety, ponieważ często gotowe produkty w swoim składzie zawierają substancje takie jak spulchniacze, konserwanty oraz barwniki. Wszystko po to, aby smakiem i konsystencją przypominały produkty zawierające gluten. W naszym sklepie analizujemy składy i wybieramy produkty ekologiczne o najwyższej jakości surowców. Dla nas smak i jakość muszą iść w parze :)