KASZA JAGLANA Bezglutenowa BIO 1 kg - BIO PLANET


KASZA JAGLANA BIO, nie zawiera glutenu. Odpowiednia dla wegan i wegetarian
Jako nieliczna wśród produktów zbożowych ma właściwości zasadotwórcze, bardzo korzystne dla naszego organizmu. Proso, z którego powstaje kasza jaglana, to jedno z najstarszych ziaren występujących powszechnie na całym świecie.
Ponad 7 000 lat temu roślina ta rosła w Europie Środkowej i we Wschodniej Azji, najczęściej uprawiano ją jednak w Chinach i Mongolii.
Królowanie tych ziarenek na stołach potwierdzają w swoich dziełach cesarz Leon VI oraz perski pisarz Rosteh
Kolor ziarenek kaszy jaglanej uwarunkowany jest zawartością karotenu, czyli prowitaminy A, oraz klimatem w jakim rośnie.
Karotenoidy (odpowiadające za żółty kolor) i szklistość ziaren to domena suchego i gorącego klimatu. Chłodny i bardziej wilgotny wpływa na większą zawartość węglowodanów i jaśniejszy kolor. Półprzezroczysta odmiana prosa, posiada zwiększoną zawartość białka, natomiast do lepszej regeneracji układu trawiennego odpowiedniejsza będzie odmiana bardziej żółta.
Kasza Jaglana zawiera:
- witaminy z grupy B ( B1, B2, B6)
- lecytynę oraz substancje mineralne
- wapń, fosfor, potas
- jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz
- jest naturalnym źródłem krzemu, który utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się w nich związków tłuszczowych, oraz dba o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
- ułatwia odchudzanie i wspomaga przemianę materii
- zawiera niepowtarzalną konfigurację aminokwasów
- jest bogata w witaminy z grupy D, E oraz K
Kasza Jaglana polecana jest:
- przy chorobach wątroby, żołądka, trzustki, jelit oraz nerek
- wzmacnia osłabiony organizm
- rozgrzewa przy wyziębieniu
- należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych
- rzadko spotykana w produktach spożywczych krzemionka, ma często dobroczynny wpływ na stawy.
Te niepozorne ziarenka wspomagają procesy detoksykacji organizmu, pomagają usuwać toksyny, metale ciężkie, pozostałości po lekach syntetycznych, czy też antybiotykach. Kasza Jaglana ma dużą zawartość węglowodanów złożonych, które powoli uwalniają energię
w procesie trawienia,. Zacznij dzień od “jaglanki”, a nie poczujesz spadku energii do popołudnia !
Spsób przygotowania: Uprzednio wypłukaną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok.20 min. Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.
Skład: kasza jaglana* 100%
Wartość odżywcza 100g produktu: Wartość energetyczna 1514 kJ / 358 kcal; Tłuszcz 3,9 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g; Węglowodany 69 g; w tym cukry 1,4 g; Białko 9,8 g; Sól 0 g
Kraj Producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Ukraina
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Gramatura: 1 kg
kasza jaglana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Wizytówka Natury
Rzeszów
Strona stworzona z miłości do natury! Łączymy pasjonatów naturalnych produktów z Podkarpacia i miłośników zdrowej żywności! Dołącz do nas!