
Pure ziemniaczane z dynią
Składniki
- ziemniaki - tyle ile gotujecie zazwyczaj na obiad
- dynia - 1/4 niedużej
- masło - 1-2 łyżeczki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- jogurt naturalny - opcjonalnie łyżeczka
Przygotowanie
Etap I
Ziemniaki myjemy, obieramy, przekrawamy na połówki, jeśli są duże na ćwiartki. Dynię myjemy, przekrawamy, łyżką wydrążamy nasiona, obieramy. kroimy w kostkę, ok 2-3 cm. Do garnka wkładamy ziemniaki i porcję dyni - ja daję tyle ile mieści mi się w dłoni, powiedzmy, jedną sporą garść. Zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy, zostawiamy odkryte na 2 minuty żeby odparowały. Dajemy masełko, posypujemy pieprzem - dość obficie i gnieciemy tłuczkiem, jak zawsze. Można dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego. Takie ziemniaki uwielbia nasze dziecko, a jak wiadomo, dynia jest skarbnicą wszystkiego co dobre, więc warto spróbować :) Resztę dyni porcjami wkładamy do woreczków i zamrażamy. Będzie jak znalazł kiedy przyjdzie nam ochota na pomarańczowe ziemniaczki :)