
Rozgrzewająca zupka meksykńska
Składniki
- ziemniaki - 2 duże lub 4 małe
- filet z indyka - 40 dkg
- marchewka - 2 spore sztuki
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- papryka chilli - 1/2
- fasola szparagowa - nieduża miseczka
- kukurydza - puszka
- ciemna fasolka - 1 szklanka ugotowana
- papryka czerwona - 1 szt.
- pomidory - 1 puszka krojonych lub 4 szt. świeżych
- papryka słodka
- papryka ostra
- kurkuma - 1/2
- olej kokosowy - lub inny
- śmietana - 3 łyżki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Etap I
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Paprykę i cebulę w kostkę, marchewkę w paseczki lub cienkie plasterki. Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju, dodajemy po ok. 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, kurkumę i wyciśnięty czosnek. Chwilkę podgrzewamy mieszając. Dodajemy cebulę, podsmażamy. Kiedy się zeszkli wsypujemy paprykę, marchewkę, papryczkę chili. Gdy warzywa się zrumienią dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki mięsko. Chwilkę podsmażamy i zalewamy wodą.
Etap II
Dodajemy ziemniaki, fasolkę szparagową, fasolę czerwoną oraz kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać więcej czosnku jeśli lubimy. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki lub świeże ( obrane, pokrojone w kostkę). Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Podprawiamy śmietaną, kosztujemy i doprawiamy do smaku. Gotowe. Zupka jest pyszna i syta, lekko pikantna, rozgrzewająca - doskonała na chłodne dni. My chętnie jadamy ją jesienią i zimą na śniadanie :)