Szukaj produktów
Rozgrzewająca zupka meksykńska
admin
admin dodano: 18.01.2018
Ilość przepisów: 57

Rozgrzewająca zupka meksykńska

czas przygotowania: 1 h 30 min.
ilość porcji: 4 os.
skala trudności: łatwe

Składniki

  • ziemniaki - 2 duże lub 4 małe
  • filet z indyka - 40 dkg
  • marchewka - 2 spore sztuki
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • papryka chilli - 1/2
  • fasola szparagowa - nieduża miseczka
  • kukurydza - puszka
  • ciemna fasolka - 1 szklanka ugotowana
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • pomidory - 1 puszka krojonych lub 4 szt. świeżych
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • kurkuma - 1/2
  • olej kokosowy - lub inny
  • śmietana - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Etap I

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Paprykę i cebulę w kostkę, marchewkę w paseczki lub cienkie plasterki. Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju, dodajemy po ok. 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, kurkumę i wyciśnięty czosnek. Chwilkę podgrzewamy mieszając. Dodajemy cebulę, podsmażamy. Kiedy się zeszkli wsypujemy paprykę, marchewkę, papryczkę chili. Gdy warzywa się zrumienią dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki mięsko. Chwilkę podsmażamy i zalewamy wodą.

Etap II

Dodajemy ziemniaki, fasolkę szparagową, fasolę czerwoną oraz kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać więcej czosnku jeśli lubimy. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki lub świeże ( obrane, pokrojone w kostkę). Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Podprawiamy śmietaną, kosztujemy i doprawiamy do smaku. Gotowe. Zupka jest pyszna i syta, lekko pikantna, rozgrzewająca - doskonała na chłodne dni. My chętnie jadamy ją jesienią i zimą na śniadanie :)

Komentarze

Komentowanie produktów możliwe jest jedynie po ich zakupie. Kup, sprawdź, a następnie wystaw opinię.
Dodaj komentarz
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny