
Szarlotka Babci Marysi :)
Składniki
- masło - 1,5 kostki
- mąka pszenna - 15 czubatych łyżek
- proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżeczki
- jajka - 6 szt.
- cukier waniliowy - 1 szt.
- jabłka - 2 kg
- rodzynki, żurawina, cynamon - ile kto lubi
- cukier - 1,5 szklanki
Przygotowanie
Etap I
Z podanych składników zarobić ciasto - wysiekać i połączyć. Jest to ciasto kruche więc wskazany jest jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłońmi. Połowę ciasta włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Etap II
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w rondlu, dodać rodzynki, żurawinę, skosztować - ewentualnie dosłodzić do smaku.
Zrobić bezę: 6 białek ubić na sztywno. Kiedy są ubite wsypywać po trochu 1,5 szklanki cukru i ubijać do połączenia.
Etap III
Wyłożyć jabłka na ciasto, posypać cynamonem - ile kto lubi. Połowę ciasta z lodówki zetrzeć na tarku (grube oczka) na jabłka. Nałożyć bezę. Zetrzeć resztę ciasta na bezę. Piec w temperaturze ok. 180 st., 60 -70 min.
To najsmaczniejsza domowa szarlotka jaką jedliśmy. Piecze ją od lat Babcia Marysia :) i nikomu nie wychodzi tak pyszna jak Jej. Ale bez względu na kucharza ciasto i tak jest bardzo smaczne dlatego warto wypróbować. Smacznego :)
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin On Line <a href="%5C">Buy Amoxil Online</a> czq.jlrv.wizytowkanatury.pl.cge.vj http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin On Line <a href="%5C">Amoxicillin Online</a> dry.knwm.wizytowkanatury.pl.gdb.ix http://mewkid.net/when-is-xaxlop/