Bezglutenowe musli i płatki zbożowe
Produkty, które lądują na naszych talerzach, wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego wybór odpowiednich składników i wyrobów spożywczych pochodzących ze sprawdzonych źródeł jest tak istotny zarówno w diecie dziecięcej, jak i osób dorosłych. Cierpisz na nietolerancję glutenu, jednak nie wyobrażasz sobie śniadania bez porcji płatków z ulubionymi dodatkami w postaci świeżych owoców lub bakalii? A może chcesz spróbować nowych smaków, równocześnie wzbogacając codzienne menu o łatwo przyswajalne składniki i witaminy? Bezglutenowe płatki zbożowe są idealnym rozwiązaniem dla osób, które muszą mieć dietę dostosowaną do ich stanu zdrowia, a równocześnie nie chcą rezygnować ze swoich nawyków żywieniowych. Bezglutenowe musli i naturalne płatki zbożowe cieszą się coraz większym uznaniem wśród zwolenników zdrowego żywienia i smakoszy pełnowartościowych, sycących śniadań.
Bezglutenowe płatki zbożowe - zdrowy początek dnia
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego powinno dostarczyć nam sporą dawkę wartości odżywczych i witamin przekładających się na energię do działania. Aby zapewnić sobie siłę i odpowiedni poziom koncentracji na cały poranek, zaserwuj sobie na śniadanie bezglutenowe płatki zbożowe w towarzystwie ulubionych dodatków. Sezonowe owoce, domowe powidła, gorzka czekolada, mleko roślinne lub jogurt pomogą Ci stworzyć pyszną i zdrową kompozycję. Produkty tego typu bogate są w witaminę A, C i E oraz witaminy z grupy B, które usprawniają działanie układu nerwowego, korzystnie wpływając na poziom koncentracji. Naturalne płatki zbożowe to również źródło aminokwasów i pierwiastków takich jak żelazo, magnez i potas oraz węglowodany.
Płatki bez glutenu - alternatywa dla klasycznych produktów zbożowych
W ofercie bezglutenowych płatków zbożowych znaleźć można między innymi klasyczne płatki kukurydziane dedykowane zarówno osobom nietolerującym glutenu, jak i wegetarianom i weganom, wszystkim dobrze znane płatki owsiane i jaglane bogate w białko, jak i gryczane, które dostarczają organizmowi istotnych dla zdrowia aminokwasów. Oferta zdrowych płatków została wzbogacona również o mniej powszechne produkty, takie jak np. bezglutenowe płatki zbożowe powstałe z kasztanów jadalnych, komosy ryżowej, czy amarantusa. Produkty tego typu dostarczają nie tylko wyjątkowych walorów smakowych, ale i sporą dawkę błonnika regulującego pracę układu pokarmowego.
Płatki śniadaniowe w formie płatków bez glutenu stanowią nie tylko zdrową propozycję śniadaniową, ale i pełnowartościowy składnik koktajli, deserów, domowych wypieków w postaci zarówno ciast, jak i pieczywa. Naturalne płatki zbożowe są też świetną alternatywą dla klasycznej panierki do mięs oraz sycącą przekąską.