Produkty bezglutenowe
Produkty bezglutenowe są coraz częściej poszukiwane przez klientów eko sklepów. Sięgają po nie osoby ze zdiagnozowaną chorobą trzewną- celiakią oraz z nietolerancją glutenu. Wiele osób odczuwa złe samopoczucie po spożyciu produktów zawierających gluten, dlatego decydują się na eliminację go z diety. W przypadku celiakii eliminacja glutenu powinna mieć charakter bezwzględny, ponieważ spożywanie go może mieć poważne konsekwencje- występowanie procesów zapalnych w organizmie. Zboża zawierające gluten to przede wszystkim popularna pszenica, ale także: orkisz, jęczmień, owies, żyto. Gluten to białko zapasowe występujące w ziarnach zbóż. Jest bardzo dobrym spoiwem, zagęszczaczem, dlatego tak powszechnie występuje w różnych potrawach, Wypiekom nadaje puszystości, a ciastu sprężystość. Poszukując produktów bezglutenowych należy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy. Najlepiej wybierać produkty, które naturalnie są pozbawione glutenu. Takimi zbożami są: komosa ryżowa, kasza jaglana, gryczana, tapioka, ryż, amarantus, mąka kukurydziana. Warto urozmaicić dietę w rośliny strączkowe (soczewicę, fasolę, groszek, ciecierzycę)- są bardzo dobrym źródłem białka.
Codzienna porcja orzechów również przyczyni się do poprawy samopoczucia i wzbogacenia diety. Można wybierać spośród ich wielu rodzajów: włoskie, nerkowca, brazylijskie oraz migdały. Świetnym dodatkiem do potraw może być również słonecznik i pestki dyni. Dietę bezglutenową warto wprowadzać powoli i stopniowo, dzięki temu można rozkoszować się poznawaniem nowych smaków. Szybka zmiana może zniechęcić napotkanymi trudnościami. Nowych smaków i konsystencji trzeba się nauczyć. Świat różnorodności kasz, warzyw i owoców z pewnością zrekompensuje wykluczenie z diety pszenicznych przekąsek. Dieta bezglutenowa jest bardziej pożywna i wartościowa. Często produkty, którymi zastępuje się mąkę pszenną zawierają więcej witamin i minerałów. Zawartość glutenu największa jest w pszenicy. Najmniej glutenu zawiera żyto, dlatego pieczywo żytnie na zakwasie zawiera jedynie śladowe ilości glutenu. Na diecie bezglutenowej może być cała rodzina, wystarczy w głównych posiłkach stosować kasze I makarony bezglutenowe. Włączenie roślin strączkowy i dużej ilości warzyw urozmaici posiłki oraz zadba o zdrowie najbliższych.
Produkty nie zawierające glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa. To bardzo ważna informacja, ponieważ nawet zboża naturalnie pozbawione glutenu mogą zostać nim zanieczyszczone podczas procesu technologicznego. Do takiej sytuacji może dojść jeśli na terenie zakładu produkcyjnego jednocześnie są przetwarzane surowce zawierające gluten. Produkty z oznaczeniem są pakowane w atmosferze ochronnej, producent gwarantuje że nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu.
Miłośników diety bezglutenowej wciąż przybywa, zauważają oni pozytywny wpływ eliminacji glutenu z pożywienia. W Wizytówce Natury stale poszerzamy ofertę produktów bezglutenowych, aby każdy mógł znaleźć swój ulubiony produkt.