Szukaj produktów

Bakalie ekologiczne

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny
1  2    

Bakalie ekologiczne

Bakalie bio to świetna przekąska w ciągu dnia, a także wartościowy dodatek do wielu potraw. Po bakalie warto regularnie sięgać, zwłaszcza w chwilach gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Warto zwracać uwagę na ich pochodzenie, tylko wybierając produkty ekologiczne mamy pewność że sięgamy po produkt najwyższej jakości, bez konserwantów, barwników, a także z gospodarstw zachowujących wysokie standardy upraw. Suszone owoce to nie tylko smakowita przekąska, ale dawka wielu cennych witamin oraz makro i mikroelementów.

TOP 5 najczęściej wybieranych bakalii

  • Rodzynki to suszone winogrona. Są niezwykle słodkie i aromatyczne. Wpływają pozytywnie na układ sercowo- naczyniowy, prace tarczycy oraz układ kostny. Zawierają resweratrol, który jest potężnym antyoksydantem i chroni komórki przed uszkodzeniami.
  • Orzechy brazylijskie- jedno z największych źródeł selenu, są źródłem zdrowych tłuszczów, korzystnie działają na układ nerwowy i pracę serca.
  • Migdały- zawierają eliksir młodości, czyli witaminę E. Ich skład wpływa pozytywnie na wygląd skóry i paznokci, wzmacnia odporność i poprawia funkcjonowanie organizmu.
  • Sezam- bogate źródło wapnia i innych pierwiastków, ponadto jest świetnym źródłem białka roślinnego. Regularne spożywanie przynosi ulgę przy zwyrodnieniowych bólach stawów.
  • Ziarna słonecznika- zawierają nienasycone tłuszcze roślinne, sporo żelaza, cynku, fosforu, a także wapnia, potasu i selenu. Ich skład wspomaga wzrok, pracę układu nerwowego i krążenia.

Regularne spożywanie orzechów wspiera koncentrację, a także procesy zapamiętywania oraz uczenia się.

Warunki przechowywania- Czy wiesz jak przechowywać bakalie?

  • kupując bakalie warto wybierać te paczkowane, dzięki temu są szczelnie zamknięte oraz zawierają wszystkie niezbędne informacje na opakowaniu,
  • wybierajmy produkty z certyfikatem eko, mamy wtedy pewność, że nie zawierają siarczanów,
  • bakalie zawsze należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, słoiczkach lub pudełkach,
  • najlepiej w zacienionym i chłodnym miejscu,
  • najbardziej wrażliwe są orzechy, ponieważ zawierają dużą ilość tłuszczu, dlatego mogą ulec jełczeniu.

Bakalie to idealna zdrowa alternatywa dla klasycznych, słodkich i słonych przekąsek, pyszny dodatek do potraw, deserów i wypieków. Suszone owoce, ziarna, a może orzechy? Wybierz ulubiony smak i dostarcz organizmowi porcję wartości odżywczych!