Szukaj produktów

Zdrowotne herbaty funkcjonalne

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny
1  2  3  4  5  6    

Zdrowotne herbaty funkcjonalne

Nazwa herbata powstała ze słów zioło= herba i thea czyli po chińsku krzew herbaciany. Mianem herbaty określamy wszelkie napary z różnych herbat, ziół, liści, kwiatów itd. Herbata ma ogromne znaczenie towarzyskie i kulturowe. Z przyjemnością zapraszamy na kubek czy filiżankę herbaty naszych bliskich. Wspólne picie herbaty staje się pretekstem do długich rozmów. Każdy kraj wytworzył własne zwyczaje związane z piciem herbaty. W Chinach najczęściej pije się herbatę z jaśminem, nie dodając do niej cukru. Marokańczycy uwielbiają herbatę zieloną z świeżymi listkami mięty, słodką i aromantyczną. Rosjanie piją herbatę bardzo mocną. W czajniku zaparzają esencję, którą każdy według upodobań indywidualnie rozcieńcza wrzątkiem. Arabowie uważają że gorąca herbata to najlepszy sposób na ochłodzenie, ponieważ wydzielany jest wtedy pot, którego zadaniem jest termoregulacja organizmu. We Francji herbatę zaparza się wrzątkiem i sporządza mocny napar. Natomiast Anglicy swoje własne mieszanki herbat sprzedają z powodzeniem w całym świecie.

Herbata bez kofeiny?

Właśnie takim gatunkiem jest herbata rooibos. Napar otrzymywany jest z liści drzewa rooibos rosnącego w Afryce w górach Rooiberge. Posiada delikatny smak i aromat.

Charakteryzuje się:

  • brakiem kofeiny,
  • można ją pić bez ograniczeń, nawet przed snem, ponieważ odpręża,
  • pomaga w problemach trawiennych, a także w mdłościach, zgadze, wrzodach,
  • łagodzi objawy alergii,
  • pobudza laktację u kobiet karmiących.

Rooibos jest źródłem minerałów (potas, miedź, żelazo), wzmacnia kości i zęby (wapń), wspomaga działanie sytemu nerwowego. Nie zawiera kwasu szczawiowego.

Czerwona herbata Pu-Erh

Czerwona herbata powstaje w procesie częściowej fermentacji. Badania wykazują, że właśnie dzięki fermentacji zyskuje swoje specyficzne właściwości. Im dłużej dojrzewa tym smak i aromat są bardziej intensywne

Działanie:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • łagodzi skutki spożycia alkoholu,
  • pomaga walczyć z nadwagą,
  • pobudza procesy trawienne.

Zawiera garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały, oraz witaminę C. Napój posiada dzianie przeciwutleniające, odtruwające i oczyszczające z toksyn.

Herbatki funkcjonale to specjalny rodzaj mieszanek na konkretne dolegliwości. Ich zadaniem jest wspomaganie organizmu.
Działanie herbatki funkcjonalnej jest całkowicie uzależnione od jej rodzaju.

Wyróżniamy herbaty:

  • wspomagające oczyszczanie, pracę nerek i wątroby- nagietek, rdest, ostropest,
  • uspokajające, relaksujące- zawierające ziele krwawnika, szyszki chmielu, korzeń kozłka lekarskiego, płatki róży, liście melisy
  • regulujące trawienie- mięta, rumianek, pokrzywa, melisa, szałwia, hyzop, cynamon, ruta,
  • pobudzające apetyt- kminek, aloes, róża, tatarak, kozieradka, lebiodka,
  • stymulujące odporność organizmu- brzoza, chrzan, czosnek, czystek, jeżówka, mniszek,
  • wspomagające układ krążenia i pracę serca- głów, róża, arnika, kasztanowiec, mrzanka, pokrzywa,
  • wspierające układ nerwowy, łagodzące objawy stresu i zmęczenia- kwiaty lawendy, korzeń różeńca górskiego, ashwagandha, szyszki chmielu, owoc głogu, kwiaty męczennicy,
  • pobudzające czynności wydzielnicze trzustki- łopian, kozieradka, mniszek, pokrzywa,
  • przeciwwirusowe- czystek, babka, czosnek, dziewanna, jeżówka, pokrzywa,
  • wspierające organizm w przeziębieniu- imbir, tymianek, gojnik, lipa, czystek, malina, nagietek.

Funkcjonalne herbaty należy pić regularnie, zgodnie z zaleceniami producenta. Należy przestrzegać sposobu oraz czasu parzenia. Dzięki temu w pełni wykorzystamy ich potencjał zdrowotny.