Szukaj produktów

Cukier ekologiczny i naturalne słodziki

lista
kafelki

Cukier cynamonowy BIO 20 g - AMYLON

CUKIER CYNAMONOWY BIO, nie zawiera glutenu. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Najbardziej ceniony rodzaj cynamonu otrzymuje się z cynamonowca ...

Cukier cytrynowy BIO 20 g - AMYLON

CUKIER CYTRYNOWY BIO 20 g, nie zawiera glutenu. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Ten organiczny cukier cytrynowy służy do wzmocnienia smaku biszkoptów, ...

Cukier klonowy BIO 220 g

Cukier klonowy BIO Cukier klonowy Decacer pozyskiwany jest z soku klonu cukrowego pochodzącego z Kanady. Powstaje on w długim procesie krystalizacji syropu ...

Cukier kokosowy BIO 300g EkoWital

Cukier kokosowy BIO 300 g EkoWital. Odpowiednia dla wegan i wegetarian. Cukier kokosowy jest świetną alternatywą dla białego cukru. Produkuje się go z soku ...

Cukier kokosowy BIO 600g EkoWital

Cukier kokosowy BIO 600 g EkoWital. Odpowiednia dla wegan i wegetarian. Cukier kokosowy jest bardzo dobrą alternatywą dla białego cukru. Produkowany jest z ...

Cukier kokosowy (palmowy) BIO 300 g - BIO PLANET

CUKIER KOKOSOWY (PALMOWY) BIO 300 g - BIO PLANET, nie zawiera glutenu. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, ...

Cukier kokosowy ( palmowy) BIO 1 kg Bio Planet

Cukier kokosowy ( palmowy) BIO 1 kg Bio Planet Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu ...

Cukier różany BIO 150g Dary Natury

Cukier różany BIO 150g Dary Natury Cukier różany jest przysmakiem sezonowym, który warto mieć w domu. Świetnie nadaje się do deserów i wypieków. Ma ...

Cukier trzcinowy BIO 500 g EkoWital

Cukier trzcinowy BIO. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Cukier brązowy produkowany jest z trzciny cukrowej. Swoją barwę  zawdzięcza melasie, która nie ...

CUKIER TRZCINOWY JASNY BIO 500 g - BIO PLANET

CUKIER TRZCINOWY JASNY BIO 500 g - BIO PLANET Ekologiczny cukier trzcinowy jasny charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością. Doskonały jako dodatek do ...

Cukier waniliowy BIO 100g- AMYLON

Cukier waniliowy BIO, produkt bezglutenowy, odpowiedni dla wegan i wegetarian. Skład: Cukier trzcinowy*, wanilia mielona* (1,5%) (certyfikowany składnik ...

Cukier waniliowy BIO 20 g - AMYLON

CUKIER WANILIOWY BIO, nie zawiera glutenu. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Szczypta  dodana do domowych wypieków nadaje im wspaniałego aromatu, który ...

Cukier waniliowy BIO (4x8g) 32g- BIO VEGAN

Cukier waniliowy BIO (4x8g), nie zawiera glutenu, odpowiedni dla wegan i wegetarian. Nie zawiera środków aromatyzujących. Idealny dodatek do deserów, ciast, ...

Cukier waniliowy bourbon BIO 8 g

Cukier waniliowy bourbon BIO 8 g Lecker's Organic Bourbon Vanilla Sugar pozwala  udoskonalić smak ciast, ciastek, koktajli, deserów, herbat oraz ...

Ksylitol 250g - Santini (Finlandia)

Ksylitol 250g - Santini (Finlandia), nie zawiera glutenu, odpowiedni dla wegan i wegetarian. Ksylitol nazywany jest "cukrem brzozowym". To słodzik pozyskiwany z ...

Ksylitol C krystaliczny w saszetkach 5g SANTINI

Ksylitol C krystaliczny w saszetkach 5g SANTINI. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Tradycjny cukier biały sieje spustoszenie w naszym organiźmie, ...

MELASA Z TRZCINY CUKROWEJ BIO 450 g - HORIZON

Melasa z trzciny cukrowej Bio, nie zawiera glutenu. Odpowiednia dla wegan i wegetarian. Skład: trzcina cukrowa*, woda Wartość odżywcza w 100g produktu: ...

Posypka cukrowa kolorowa perełki bezglutenowa BIO 35g BIO VEGAN

Posypka cukrowa kolorowa perełki bezglutenowa BIO, nie zawiera glutenu. Odpowiednia dla wegan i wegetarian. Doskonała dekoracja deserów, ciasteczek, ciast ...

Słodzik puder 150 g Stevia Zielony Listek

Słodzik puder 150 g Stevia Zielony Listek, nie zawiera laktozy, odpowiedni dla wegan i wegetarian. 1 łyżeczka słodzika odpowiada 3 łyżeczkom cukru. Skład: ...

Słodzik z erytrytolem 140 g Stevia Zielony Listek

Słodzik z erytrytolem, nie zawiera laktozy, cukru. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. 1 łyżeczka słodzika słodzi jak 3 łyżeczki cukru. Skład: substancje ...

Słodzik z inuliną 140 g Stevia Zielony Listek

Słodzik z inuliną, nie zawira laktozy, cukru. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. 1 łyżeczka słodzika słodzi jak 3 łyżeczki cukru. Skład: inulina, ...

STEWIA LIŚCIE CIĘTE SUSZONE BIO 80 g - BATOM

Stewia liście cięte suszone BIO 80g- BATOM Znakomitej jakości, ręcznie zabierane liście stewii (Stevia rebaudiana Bertoni). Stewia jest niewielka ...

STEWIA LIŚCIE CIĘTE SUSZONE PIRAMIDKI BIO 30 g - BATOM

Stewia liście cięte suszone piramidki BIO 30g- BATOM Najwyższej jakości liście stewii (Stevia rebaudiana Bertoni), ręcznie zabierane. . Sposób ...

STEWIA LIŚCIE SUSZONE BIO 20 g - BATOM

Stewia liście suszone BIO 20g- BATOM Najwyższej jakości liście stewii (Stevia rebaudiana Bertoni), ręcznie zabierane. Sposób przygotowania: zalać kilka ...

SYROP BURACZANY BIO 450 g - HORIZON

Syrop buraczany BIO HORIZON. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Idealny jako dodatek do pieczywa lub jako środek słodzący do deserów, ciast, naleśników, ...

Syrop ze słodu jęczmiennego BIO 450g Horizon

Syrop ze słodu jęczmiennego BIO 450g Horizon. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Idealny jako środek słodzący do ciast, deserów, napojów gorących, ...

Syrop z agawy BIO 330g (239 ml) - Bio Planet

Syrop z agawy BIO 330g (239 ml) - Bio Planet, nie zawiera glutenu, odpowiedni dla wegan i wegetarian. Ekologiczny syrop z agawy jest doskonałą alternatywą dla ...

Syrop z agawy jasny BIO 250 ml

Syrop z agawy jasny BIO Ekologiczny syrop z agawy, świetny dodatek do deserów i potraw. Skład: Syrop z agawy jasny BIO Wartość odżywcza produktu na 100g: ...

Słodzik 250 tabletek Stevia Zielony Listek

Słodzik 250 tabletek Stevia Zielony Listek, nie zawiera glutenu i laktozy, odpowiedni dla wegan i wegetarian. 1 tabletka zawiera 18mg glikozydów stewiolowych i ...
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Cukier ekologiczny i naturalne słodziki.

Człowiek naturalnie lubi produkty słodkie. To jedna z cech, którą odziedziczyliśmy po przodkach. Smak słodki oznaczał, że coś jest jadalne w odróżniku od gorzkich roślin trujących. Odrobina słodyczy wyzwala hormony szczęścia, działa uspokajająco, poprawia nastrój. Jednak już dziś wiemy że nadmiar jest zdecydowanie szkodliwy, dlatego powinniśmy ograniczyć spożywanie cukrów, zwłaszcza białego cukru. Nadmiar cukru w diecie prowadzić do: otyłości, hiperglikemii, paradontozy, stanów zapalnych w jamie ustnej, próchnicy. Jeżeli już sięgamy po produkty słodzące to wybierajmy cukier ekologiczny, pochodzący z kontrolowanych dostaw. Warto też wybrać cukier trzcinowy, który jest pozyskiwany z trzciny cukrowej. Ma on charakterystyczny, przyjemny orzechowo- karmelowy aromat I zawiera pewne ilości makro mikroelementów.

Czym zastąpić tradycyjny cukier?

Istnieje wiele produktów, którymi możemy zastąpić biały cukier. Naturalne słodziki to między innymi:

Stewia- występuje w postaci proszku, tabletek, płynu, a także w najbardziej naturalnej formie czyli listków. Dodanie już niewielkiej ilości sprawia że herbata zyskuje słodki smak. Stewia zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, mikro i makroelementy. Określana jest słodzikiem bez kalorii, dlatego chętnie sięgają po nią osoby na diecie. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, dlatego jest idealna dla cukrzyków. Glikozydy sterolowe, które uwalniają się z liści pod wpływem ciepła są znacznie słodsze niż cukier.

Miód- bogaty w witaminy, minerały, antyoksydanty. Słodki i zdrowy. Można dowolnie wybierać z wielu jego rodzajów. Niezastąpiony podczas przeziębienia i infekcji.

Erytrytol- bezkaloryczny słodzik o niskim indeksie glikemicznym. Jest nieco mniej słodki od białego cukru. Naturalnie występuje w gruszkach, melonach, owocach morza i algach.

Fruktoza- jeszcze niedawno była najpopularniejszym zamiennikiem białego cukru. Posiada mniejszą od niego kaloryczność i nie tak duży indeks glikemiczny. Wybierana często przez osoby z cukrzycą, ponieważ nie podnosi w sposób gwałtowny cukru we krwi.

Ksylitol- naturalny cukier brzozowy. W odróżnieniu od białego cukru posiada właściwości alkalizujące oraz stabilizujące równowagę kwasowo- zasadową. Jego działanie antybakteryjne hamuje rozwój płytki nazębnej, dlatego jest częstym składnikiem past do zębów. Ponadto posiada niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Ksylitol to bez wątpienia bardzo dobra alternatywa cukru białego.