Szukaj produktów

Drób ekologiczny

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Eko kurczak, a kurczak wiejski?

Ekologiczny kurczak to jednak nie to samo co wiejski kurczak. Nawet kurczak na wsi może być żywiony tanią paszą przemysłową, a my jako konsumenci możemy tego nie wiedzieć. Mięso z gospodarstwa ekologicznego daje nam gwarancję jakości. W hodowlach ekologicznych nie można stosować: pasz przemysłowych, GMO, syntetycznych środków ochrony roślin oraz zapraw do nasion, sztucznych nawozów i konserwantów, a także promieni jonizujących.

Certyfikat

Produkty oznaczone certyfikatem eko to nie tylko deklaracja producenta, ale przede wszystkim pozytywna opinia jednostki certyfikacyjnej. Każdy etap hodowli oraz produkcji jest kontrolowany i regulowany przez określone przepisy prawa.

Dlaczego ekologiczne mięso jest droższe?

  • nawet dwukrotnie dłuższy okres hodowli,
  • mniejsza ilość kur w kurniku,
  • lepsze warunki życia zwierząt,
  • znacznie droższe pożywienie dla kur,
  • zapewnienie dużych zielonych obszarów na wybieg dla kur.

Wszystkie te aspekty znacznie podnoszą koszty hodowli, co w efekcie przekłada się na cenę mięsa.

Limeko

Drób w naszym sklepie pochodzi z firmy Limeko. Jest to rodzinne ekologiczne gospodarstwo zajmujące się hodowlą. Na każdym etapie pracownicy dbają o szczegóły. Kurczaki są świeże i smaczne, odpowiedni sposób pakowania i przechowywania sprawia że zachowują w pełni swoją jakość. Firma zajmuje się hodowlą kur rasy Limka. Jest to gatunek wolnorosnący, przypominający kurczaki jakie hodowały nasze babcie. Kury posiadają odpowiednie warunki życia, duże zielone wybiegi oraz zdrową karmę. Badania naukowe wykazują, że komfortowe warunki życia, brak stresu, dostęp do świeżej wody, duże wybiegi mają bezpośredni wypływ na jakość mięsa.

Ekologiczne mięso z kurczaka i indyka jest dobrym źródłem białka, świetnie smakuje oraz jest źródłem witamin i minerałów. Drób jest najczęściej polecanym przez dietetyków rodzajem mięsa. Posiada ono wysoką wartość odżywczą, a przy tym małą zawartość tłuszczu. Mięso z kurczaka jest lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu, posiada delikatny smak. Idealne dla wszystkich grup wiekowych. Mięso ze względu na sposób hodowli nadaje się również dla małych dzieci.

Zamówienia w naszym sklepie przyjmujemy zawsze do soboty, a odbiór następuje w najbliższą środę. O etapach realizacji i odbiorze informujemy telefonicznie.