Szukaj produktów

Ekologiczne makarony zbożowe

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny
1  2  3  4    

W naszej ofercie mamy bardzo szeroki wybór makaronów BIO.
Makaron BIO -  wspólne cechy, które łączą wszystkie ekologiczne makarony to pełnia smaku i troska o wysoką jakość oraz zdrowie konsumentów. Zboża, z których wytwarzane są makarony w jakości BIO pochodzą z ekologicznych upraw, wolnych od chemicznych pestycydów i środków ochrony roślin.
Makaron ekologiczny producent. Którego wybrać?
Na naszych półkach znajdziecie makarony polskie oraz produkcji włoskiej. Jedne spośród nich, wytwarzane przez firmę Alce Nero cechują się chropowatą powierzchnią. Dzięki temu znakomicie absorbują sosy. Swoją unikatową fakturę zawdzięczają specjalnym tradycyjnym matrycom z brązu, które nie mają teflonowych wyściółek. Znajdziecie Państwo wśród nich ekologiczne makarony zbożowe: semolinowe, orkiszowe, razowe (makaron pełnoziarnisty, inna popularna nawa to makaron ciemny), orkiszowo-razowe, kolorowy makaron ekologiczny z pszenicy durum, a także makarony bezglutenowe, np. makaron ryżowy ekologiczny oraz makaron z kukurydzy BIO. 
Inny uznany włoski producent to Alb Gold. W asortymencie tej firmy jest mnóstwo różnorodnych makaronów, w tym makarony dość nietypowe np. gryczane, z różnych kolorów soczewicy, ryżowe, kukurydziano-ryżowe. Są tu również makarony dla naszych milusińskich, szczególnie atrakcyjne dla szerokiego grona niejadków. Różne zabawne kształty pobudzają wyobraźnię i zachęcają do jedzenia. Dinozaury, zwierzątka z safari, z farmy, stworzonka morskie, a dla fanów bajek Disneya znane autka, myszki i księżniczki.
Szukając makaronu dla siebie warto zwrócić uwagę na nasze rodzime firmy, które niczym nie ustępują producentom z Włoch. Makaron orkiszowy produkowany przez firmę Niro to przede wszystkim alternatywa dla wielbicieli pszennych kluseczek, które nie każdy organizm może i powinien jeść. Jest wśród nich ciemny makaron orkiszowy ale także jasny do złudzenia przypominający kluski pszenne. Znajdziecie w ofercie Niro makaron w różnych kształtach: wstążki, spaghetti, jeżyki, nitki, łazanki a także tradycyjne świderki. 
Orkisz, to zboże, które znakomicie sprawdza się w uprawach organicznych. Nie wymaga stosowania nawozów sztucznych, a wręcz na przenawożonej ziemi rośnie zbyt wysoki i traci jakość. Ziarno orkiszu, a zatem również makaron orkiszowy jest dobrym źródłem błonnika, witamin oraz składników mineralnych.
Z kolei marka Fabijańscy to szczególnie bogata oferta makaronów bezglutenowych (do produkcji wykorzystywane są strączki, gryka, proso, komosa, ryż, kukurydza) oraz z prastarych odmian zbóż – makaron zbożowy z płaskurki, samopszy i kamutu.

Specjaliści w dziedzinie produkcji makaronów mówią, że aby powstał doskonały makaron, potrzeba siedmiu kroków:
1.  Wybór zboża o najwyższej jakości.
2. Odpowiednie procedury dotyczące mielenia ziarna.
3. Szybkie przetworzenie mąki (mąka, która długo leży, utlenia się).
4. Ostrożne wyrabianie ciasta.
5. Tłoczenie kształtu, które bezwarunkowo musi odbywać się powoli.
6. Powolne suszenie makaronu.
7. Ten punkt zależy już od nas – gotowanie makaronu (odpowiedni do rodzaju czas, ilość wody. Mistrzowie kuchni podpowiadają, że makaron podczas gotowania musi pływać swobodnie. Za optymalną ilość uznaje się 10 dkg na litr wody.
Makaron to sposób na szybkie danie, a także rada kiedy w kuchni zaczyna wiać nudą.