Szukaj produktów

Mięso z królika ekologiczne

lista
kafelki

Tuszka z Królika - gospodarstwo rolne Owczarnia

Świeże mięso z królika- tuszki na zamówienie 100% naturalne Wyśmienite i zdrowe mięso królicze (tuszki), odchowane w warunkach o podwyższonym ...
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

 

Mięso z królika nie cieszy się zbyt dużą popularnością, rzadko lądując na stołach. Z tego względu wiele osób zastanawia się, czy mięso z królika jest zdrowe i odpowiednie do regularnego spożywania. Ten typ mięsa jest mocno niedoceniany. Warto uwzględnić mięso królicze w swoim jadłospisie, gdyż jego spożywanie niesie ze sobą sporo korzyści dla zdrowia. 

Czy mięso z królika jest zdrowe?

Mięso królicze powinno znaleźć się przede wszystkim w diecie osób z tendencjami do alergii pokarmowych i chorobami sercowo - naczyniowymi. Mięso z królika może również wzbogacić dietę dziecięcą, sprawiając, że będzie ona bardziej wartościowa i bogata w składniki odżywcze. Czy mięso z królika jest zdrowe? Odpowiedź brzmi: tak! Mięso z królika jest zaliczane do lekkich mięs białych, które są lekkostrawne, delikatne i soczyste. Ze względu na wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczów mięso z królika jest szczególnie polecane najmłodszym i osobom, które ze względu na swój stan zdrowia są zobowiązane do utrzymywania lekkostrawnej diety nieobciążającej organizmu. W zależności od części tuszki, mięso królicze posiada od 20 do 25% białka, z czego 90% jest przyswajane przez organizm człowieka, z kolei np. wieprzowina i wołowina 15%, z czego przyswajalność tego źródła białka to ok 60%. Mięso z królika to również świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza  kwasu linolenowego, którego ilość jest porównywalna do poziomu zawartości w rybach morskich. Ze względu na niewielką ilość cholesterolu, mięso królicze zalecane jest osobom cierpiącym na choroby naczyniowo - sercowe oraz narażonym na miażdżycę. 

Mięso z królika - idealne dla dzieci i dorosłych

Mięso z królika cechuje się dość specyficznym smakiem, jednak ilość korzyści, jakie niesie ze sobą jego regularne spożywanie sprawia, że mięso królicze powinno stać się stałym elementem diety osób dorosłych oraz stanowić podstawę żywienia maluchów po 6 miesiącu życia. Mięso z królika jest odpowiednie dla niemowląt i może pełnić funkcję pierwszej mięsnej propozycji podczas rozszerzania diety. Ze względu na lekkostrawność i wysoką zawartość wartości odżywczych, mięso królika powinno wzbogacać również dietę osób starszych i chorowitych. Regularne spożywanie mięsa króliczego wzmacnia organizm, dostarczając mu energii do działania. Chcąc nabyć mięso z królika, cena powinna stanowić podpowiedź dotyczącą jakości mięsa. Tuszki królicze dostępne w cenie do 20zł za kilogram najprawdopodobniej pochodzą z masowej ubojni - mięso może być nie tylko łykowate ze względu na stresujące warunki życia królika, ale i przepełnione antybiotykami i chemicznymi wspomagaczami wpływającymi np. na wzrost masy ciała zwierzęcia. Aby mieć pewność, że na naszym stole ląduje mięso z królika najwyższej jakości, wybierajmy sprawdzonego, ekologicznego dostawcę. 

Jeśli chcemy wzbogacić dietę w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, mięso z królika powinno na stałe zagościć w naszym menu.