Szukaj produktów

Bezglutenowe makarony

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny
1  2    

Makaron to bardzo popularny i lubiany składnik wielu pysznych dań. Lubią go też zazwyczaj dzieci, a w sosie łatwo jest przemycić różne warzywa, które w innej postaci są dla naszych milusińskich niejadalne. Jednak wiele osób, w tym mnóstwo dzieci, cierpi na nietolerancję glutenu, celiakię bądź inne przypadłości i nie może bezkarnie spożywać pysznych kluseczek. W odpowiedzi na tę sytuację wielu producentów wprowadziło do oferty różnorodne makarony bezglutenowe. I co najważniejsze, są to makarony naturalnie bezglutenowe a zarazem bardzo niezwykłe. Dlaczego? Bo powstają z kasz, ryżu oraz różnych roślin strączkowych. Taki dziwny, kolorowy makaron bez glutenu staje się coraz bardziej popularny w naszych kuchniach.
Makaron bezglutenowy jest nie tylko pyszny i łatwy w przygotowaniu. To również widok bardzo przyjemny dla oczu. Mnogość kształtów i kolorów zaskakuje – a przecież wiadomo, że oczami również się je. 
Jak gotować makaron bezglutenowy  ? 
W zasadzie tak samo jak zwykły makaron. Należy tylko pamiętać, że makarony z roślin strączkowych lubią dużo wody i podczas gotowania powinny sobie swobodnie pływać. Trzeba to uwzględnić wybierając garnek i nalać odpowiednią ilość wody. Optymalne proporcje to 2 litry wody na 100 g makaronu. Wodę odcedzoną po ugotowaniu klusek warto wykorzystać jako bazę do sosów lub zupy. Będzie świetna jako naturalny zagęszczacz. 
Częste pytanie naszych klientów brzmi:
Czy mamy makaron bezglutenowy do rosołu ? Pewnie, smakowite żółte niteczki z mąki kukurydzianej, oczywiście w standardzie BIO albo białe nitki jaglane, bądź makaron z mąki konjak. Znajdzie się w naszej ofercie coś dobrego dla każdego :)
Inne, częste kwestie, o które pytacie, to : 

  • Makaron bezglutenowy kalorie  - trudno odpowiedzieć jednym zdaniem. Ilość kalorii zależy od rodzaju użytej mąki. Makaron bezglutenowy z soczewicy czerwonej ma 378 kcal w 100g, a makaron z groszku zielonego dostarcza 329 kcal na 100g produktu. Najmniej kaloryczny bezglutenowy makaron jaki znam jest produkowany z rośliny konjac. Na 100g makaronu przypada zaledwie 9 kcal, w dodatku pęcznieje z żołądku zwiększając uczucie sytości.

Druga rzecz, która Was nurtuje to: 

  • Makaron bezglutenowy skład – najprościej będzie, jeśli podam przykład. Otóż lista składników wspomnianego już makaronu z zielonego groszku BIO jest bardzo krótka. W zasadzie są to dwie pozycje: ekologiczna mąka z zielnego groszku i woda źródlana. Lepiej i prościej już być nie może. 

Zachęcamy Was serdecznie do zapoznania się z naszą bogatą ofertą makaronów bezglutenowych.