Szukaj produktów

Ekologiczne kawy i herbaty

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny
1  2  3  4  5  6  7    

Herbaty ekologiczne

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Chętnie jest spożywany ze względu na swoje walory smakowe i zapachowe. Według badań statystycznych 120 ml/dzień wypija jeden człowiek. Natomiast w naszym kraju herbatę pije 76-90% populacji. W rożnych rejonach świata popularne są inne gatunki herbat. W zależności od procesu technologicznego otrzymywane są trzy główne rodzaje herbat- czarna, zielona, czerwona. Herbaty zielonej nie poddaje się procesowi fermentacji, natomiast czerwona jest częściowo fermentowana. Czarna herbata produkowana jest w procesie pełnej fermentacji. Rodzaje herbat różnią się smakiem, kolorem oraz składem. W medycynie ludowej krajów azjatyckich napary z herbaty uważane były za lek na wszelkie dolegliwości. Parzenie oraz picie herbaty było pewnego rodzaju ceremonią oraz filozofią życia. Aktualnie eco herbaty wkroczyły w wiele aspektów naszego życia. Pijemy ją w celach towarzyskich, zdrowotnych, chętnie obdarowujemy nią bliskich. Zimą chętnie sięgamy po czarne herbaty, z dodatkami rozgrzewającymi i pobudzającymi zmysły takimi jak: chili, pieprz, kardamon, cynamon, goździki. Latem działa orzeźwiająco biała bądź zielona herbata z dodatkiem trawy cytrynowej, świeżych owoców czy kostek lodu. Taka ice tea to świetny napój który odświeża i dodaje energii w upalny dzień. Herbata zielona wpiera wszelkie procesy trawienne oraz usprawnia działanie układu pokarmowego. Istnieje też szeroka gama herbat funkcjonalnych. Są to głównie mieszanki herbat i ziół, które wspomagają działanie organizmu w konkretnych problemach. Herbatę otrzymuje się z odpowiednio przetworzonych liści i pąków drzewa herbacianego. O jakości herbaty oraz jej właściwościach decydują przed wszystkim jej składniki aktywne występujące w roślinie oraz te które powstają w procesie fermentacji.

Napary z herbaty bez dodatku cukru czy miodu nie posiadają wartości energetycznej, dlatego nie mają wpływu na dzienną pulę kalorii. Herbata jest źródłem wielu składników o działaniu fizjologicznym w tym polifenoli oraz kofeiny, a także składników mineralnych. Przez ostatnie lata herbata była przedmiotem badań, sprawdzano jej wpływ na zdrowie oraz próbowano ustalić odpowiednie dawki profilaktyczne. Herbata bez względu na gatunek czy rodzaj posiada duże dawki polifenoli i to właśnie w nich upatruje się działanie prozdrowotne.

Ekologiczna herbata właściwości:

  • działanie antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • stymuluje system odpornościowy,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • hamuje wzrost bakterii patogennych,
  • poprawia wydolność umysłową,
  • działa antykancerogennie i antymutagennie,
  • obniża ciśnienie,
  • działa pobudzająco lub uspokajająco w zależności od rodzaju i sposobu parzenia.

Napój z bio herbaty jest nisko przetworzony, nie dostarcza kalorii, jest odpowiedni dla większości ludzi. Picie herbaty daje dużo przyjemności, a dodatkowo może mieć znaczenie zdrowotne.

Czy wiesz że…

Już 10% dodatek miodu do herbaty podnosi jej działanie antyoksydacyjne. Ponadto miód posiada działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Dlatego warto go spożywać w okresie infekcji. Pamiętajmy jednak żeby nie dodawać miodu do wrzątku, ponieważ wtedy niszczymy większość jego dobrych właściwości.