Szukaj produktów

Kawy ekologiczne

lista
kafelki
26,50 zł / szt.
Wizytówka Natury
Produkt niedostępny
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Kawa ekologiczna

Kawa uważana jest za napój wyjątkowy, większość osób właśnie od filiżanki kawy rozpoczyna swój dzień. Jej aromat i smak znane są na całym świecie. W Polce spożycie roczne kawy obliczone zostało na 3kg na osobę. Historia kawy rozpoczyna się w IX wieku w Abisynii. Początkowo uprawą i produkcją kawy zajmowali się jedynie Arabowie. Tajemnica jej wytwarzania była pilnie strzeżona, a wywiezienie nasion z kraju było niemożliwe. Musiało minąć wiele wieków nim kawę zaczęto uprawiać w innych częściach świata. W Europie jako pierwsi uprawą oraz handlem kawą zajęli się Holendrzy. Mieszkańcy Półwyspu Arabskiego opracowali sposób prażenia ziaren oraz parzenia naparu. Uprawa kawy wymaga tropikalnego klimatu, a zbioru dokonuje się ręcznie, ponieważ owoce nie dojrzewają w tym samym czasie. Owoce po zbiorze poddaje się obróbce, aby wyłuskać z owocni ziarna. Stosuje się w tym celu dwie metody: mokrą i suchą. W metodzie suchej owoce suszy się na słońcu przez okres 3-4 tygodni, po tym czasie można oddzielić suche nasiona od pozostałości miąższu. Metoda na mokro polega na oddzieleniu miąższu od nasion specjalnym sprzętem od razu po zbiorze. Następnie nasiona trafiają do basenów z wodą, gdzie podlegają fermentacji mlekowej. Po upływie 2-3 dni resztki miąższu są wypłukiwane. W kolejnym etapie ziarna są odłuszczane, polerowane i dopiero zostają przygotowane do wypalania.

Znanych jest 73 gatunki botaniczne kawy, a każdy z gatunków posiada jeszcze sporo odmian. Aż 70% upraw na świecie to kawa Arabica, pozostałe 30% to kawa Robusta. W handlu gatunek kawy określany jest często przez nazwę miejsca w którym uprawiana jest plantacja, lub portu wywozowego.

Skład kawy to około 900 różnych substancji. Najważniejsze z nich to: kofeina, kwasy organiczne, olejki eteryczne, związki fenolowe, witaminy. Wszystkie te składniki oraz ich zawartość procentowa determinuje smak i aromat kawy.

Kawa z plantacji ekologicznych

Uprawa ekologiczna kawy staje się coraz bardziej popularna, już kilka lat temu plantacje ekologiczne stanowiły 22% wszystkich upraw. Najwięcej plantacji ekologicznych znajdują się w Meksyku, Peru, Brazylii i Kolumbii. Plantacje są nie wielkie, dlatego uprawa i zbiór odbywa się ręcznie. Od samego początku zachowuje się dbałość o najmniejsze szczegóły, dlatego produkt końcowy jest najwyższej jakości. Kawa ekologiczna posiada lepsze walory zdrowotne, a także smakowo- zapachowe. Organic Coffee to określenie dla kawy eko. Kraje Unii Europejskiej wprowadziły specjalne certyfikaty dla kawy uprawianej w sposób ekologiczny.

Zdrowa kawa- dlaczego warto ją pić?

  • zwiększa produkcję serotoniny, która poprawia nastrój,
  • zawiera kofeinę, która pobudza oraz poprawia funkcje mózgu,
  • poprawia procesy związane z koncentracją i zapamiętywaniem,
  • usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • poprawia funkcje obronne organizmu,
  • zmniejsza ryzyko Parkinsona i Alzheimera,
  • posiada dużo antyoksydantów, chroniących komórki organizmu,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy,
  • przyśpiesza metabolizm,
  • wspomaga odchudzanie.

Kawa Fairtrade

Produkcja kawy odbywa się głównie w krajach Trzeciego Świata, dlatego warto mieć na uwadze że wybierając produkty z oznaczeniem wspieramy lokalnych rolników, a często są to małe rodzinne firmy. Dzięki temu polepsza się ich sytuacja materialna, a my otrzymujemy produkt najwyższej jakości.

Kawa- naturalny kosmetyk

Kawa posiada wiele właściwości pielęgnacyjnych. A fusy z kawy można wykorzystać do wyrobu domowego peelingu. Wystarczy do kawy dodać odrobinę ulubionego olejku. Zapach pobudza i dodaje energii, a ciało po takim zabiegu jest gładkie i wypielęgnowane. Kawa poprawia mikrokrążenie, działa przeciwstarzeniowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Kofeina w kosmetykach poprawia napięcie, jędrność oraz kolor skóry. Przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu oraz działa korzystnie przy problemach z cellulitem.

Czy wiesz że….

Kawa rozpuszczalna powstała dopiero w latach 30 XX w. W tym okresie produkcja kawy w Brazylii znacznie przekroczyła oczekiwania, dlatego aby nie zmarnować zbiorów przed producentami kawy zostało postawione wyzwanie. Opracowano technologię i wymyślono produkt, który pozwolił zachować walory smakowe i zapachowe.