Szukaj produktów

Masła ekologiczne

lista
kafelki
49,19 zł / kg
Wizytówka Natury
Produkt niedostępny
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Ekologiczne masło

Masło kojarzy nam się przede wszystkim z kostką powstającą z śmietany lub mleka krowiego. Takie tradycyjne masło oczywiście posiada unikalny smak i aromat, a niektórych potraw nie wyobrażamy sobie bez jego dodatku. Ten wpis pozwoli poznać inne odmiany masła.

Masło klarowane, masło ghee

Chociaż może się wydawać, że masło ghee jest nowością na rynku to jednak jest ono znane od czasów starożytnych. Ta ajurwedyjska receptura przez wieki była stosowana w leczeniu. Masło ghee to w największym uproszczeniu po prostu masło oczyszczone. Masło najlepszej jakości zostaje poddane obróbce termicznej, w specjalnych warunkach zostaje podgrzane. Dzięki temu wszystkie zanieczyszczenia oraz elementy stałe zostają oddzielone. W tym procesie otrzymujemy czysty, zdrowy tłuszcz, który można wykorzystać do celów kulinarnych oraz pielęgnacyjnych. Otrzymane masło jest wolne od laktozy i kazeiny. Masło ghee w naszym sklepie pochodzi z firmy Palce Lizać, powstaje na Podkarpaciu z mleka krów wypasanych w Bieszczadach.

Właściwości:

  • ochrania śluzówkę żołądka,
  • przyśpiesza gojenie,
  • łagodzi stany zapalne żołądka i jelit,
  • poprawia funkcje skóry, nawilża ją i włosy,
  • pomaga usunąć toksyny i złogi z organizmu,
  • usprawnia pracę mózgu, pozytywnie wpływa na połączenia neuronów,
  • wspiera trawienie,
  • zawiera witaminy A, D, E, K,
  • może być spożywane przez małe dzieci, kobiety w ciąż oraz karmiące.

Masło Ghee można spożywać na surowo, do pieczenia, gotowania. Idealny do wielu potraw, nawet deserów na słodko. Masła mogą być z dodatkiem ziół, przypraw, czosnku czy chili. Takie dodatki podnoszą jego walory smakowe.

Masło orzechowe BIO

Masła wegańskie mogą być wytwarzane z rożnych orzechów i nasion. Posiadają zdrowe tłuszcze, witaminy, składniki mineralne oraz wiele cennych substancji. W naszej ofercie posiadamy ekologiczne masło orzechowe:

  • sezamowe- tahini, sezam zawiera dużo wapnia oraz innych pierwiastków, jest bogactwem fitosteroli,
  • z nerkowców- wspiera funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego oraz poprawia działanie układu nerwowego,
  • z orzechów laskowych- witaminy i minerały w nim zawarte zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i płciowy.

Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego nie wskazane jest ich całkowite eliminowanie z codziennej diety.