Szukaj produktów

Mięso ekologiczne

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Ekologiczne mięso

Większość z nas w codziennej diecie stara się ograniczyć mięso, dlatego warto gdy już po nie sięgamy wybierać to najlepszej jakości z certyfikowanego, dobrego źródła. Mięso jest źródłem białka, kwasów omega 3, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ekologiczne mięso ma znacznie więcej wartości odżywczych. Takie mięso jest zdrowsze, posiada lepszy smak oraz aromat. Jest nieco twardsze i wymaga dłuższego gotowania.

Co wyróżnia ekologiczne mięso?

  • odpowiednie warunki życia zwierząt, minimalizowanie stresu,
  • pastwiska oraz zielone wybiegi, łąki często zasiewane są ziołami co naturalnie wpływa na lepszy stan zdrowia oraz większą odporność zwierząt,
  • żywienie zwierząt naturalnymi paszami z certyfikatem,
  • nie podawanie profilaktycznie antybiotyków, dbanie o zdrowie zwierząt w sposób zgodny z naturą,
  • całkowite wykluczenie z diety kokcydiosatyków, promotorów wzrostu oraz pasz GMO,
  • przestrzenne pomieszczenia dla zwierząt, unikanie zatłoczenia, monitorowanie temperatury, wilgotności oraz wentylacji i oświetlenia,
  • odpowiedni dobór rasy zwierząt, w gospodarstwach ekologicznych stawia się na te rodzime, dawne gatunki. Są one mniej wydajne i wolniej rosną, ale za to przekłada się to smak mięsa,
  • ograniczenie chemii technologicznej w przetwórstwie- dlatego mięso eko ma krótszą datę ważności,
  • utrzymanie zwierząt w dobrej kondycji oraz zapewnienie warunków do naturalnego wzrostu.

Dlaczego cena eko mięsa jest wyższa?

Mięso z hodowli ekologicznych jest znacznie droższe. Wynika to z dodatkowych kosztów nałożonych na gospodarstwa. Zapewnienie odpowiednich budynków, terenów zielonych oraz pożywienia, a także wolniejszy wzrost zwierząt powodują, że koszty rolników się zwiększają, a tym samym rośnie cena mięsa.

Ekologiczne mięso- co gwarantuje certyfikat?

Mięso certyfikowane jest kontrolowane od samego początku produkcji. Hodowla odbywa się w gospodarstwach zapewniających eko standardy, następnie firma zajmująca się przetwórstwem również posiada certyfikat- mamy pewność że na tym etapie do mięsa nie są wstrzykiwane konserwanty, polepszacze smaku, koloru, czy substancje zwiększające wagę i objętość mięsa. Firma zajmująca się dystrybucją także musi spełniać eko wymogi.

Posiłki przygotowane z ekologicznego mięsa są zdrowsze dla nas i naszych bliskich oraz zapewniają odpowiednie wartości odżywcze.