Szukaj produktów

Bezglutenowe makarony

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Makaron to bardzo popularny i lubiany składnik wielu pysznych dań. Lubią go też zazwyczaj dzieci, a w sosie łatwo jest przemycić różne warzywa, które w innej postaci są dla naszych milusińskich niejadalne. Jednak wiele osób, w tym mnóstwo dzieci, cierpi na nietolerancję glutenu, celiakię bądź inne przypadłości i nie może bezkarnie spożywać pysznych kluseczek. W odpowiedzi na tę sytuację wielu producentów wprowadziło do oferty różnorodne makarony bezglutenowe. I co najważniejsze, są to makarony naturalnie bezglutenowe a zarazem bardzo niezwykłe. Dlaczego? Bo powstają z kasz, ryżu oraz różnych roślin strączkowych. Taki dziwny, kolorowy makaron bez glutenu staje się coraz bardziej popularny w naszych kuchniach.
Makaron bezglutenowy jest nie tylko pyszny i łatwy w przygotowaniu. To również widok bardzo przyjemny dla oczu. Mnogość kształtów i kolorów zaskakuje – a przecież wiadomo, że oczami również się je. 
Jak gotować makaron bezglutenowy  ? 
W zasadzie tak samo jak zwykły makaron. Należy tylko pamiętać, że makarony z roślin strączkowych lubią dużo wody i podczas gotowania powinny sobie swobodnie pływać. Trzeba to uwzględnić wybierając garnek i nalać odpowiednią ilość wody. Optymalne proporcje to 2 litry wody na 100 g makaronu. Wodę odcedzoną po ugotowaniu klusek warto wykorzystać jako bazę do sosów lub zupy. Będzie świetna jako naturalny zagęszczacz. 
Częste pytanie naszych klientów brzmi:
Czy mamy makaron bezglutenowy do rosołu ? Pewnie, smakowite żółte niteczki z mąki kukurydzianej, oczywiście w standardzie BIO albo białe nitki jaglane, bądź makaron z mąki konjak. Znajdzie się w naszej ofercie coś dobrego dla każdego :)
Inne, częste kwestie, o które pytacie, to : 

  • Makaron bezglutenowy kalorie  - trudno odpowiedzieć jednym zdaniem. Ilość kalorii zależy od rodzaju użytej mąki. Makaron bezglutenowy z soczewicy czerwonej ma 378 kcal w 100g, a makaron z groszku zielonego dostarcza 329 kcal na 100g produktu. Najmniej kaloryczny bezglutenowy makaron jaki znam jest produkowany z rośliny konjac. Na 100g makaronu przypada zaledwie 9 kcal, w dodatku pęcznieje z żołądku zwiększając uczucie sytości.

Druga rzecz, która Was nurtuje to: 

  • Makaron bezglutenowy skład – najprościej będzie, jeśli podam przykład. Otóż lista składników wspomnianego już makaronu z zielonego groszku BIO jest bardzo krótka. W zasadzie są to dwie pozycje: ekologiczna mąka z zielnego groszku i woda źródlana. Lepiej i prościej już być nie może. 

Zachęcamy Was serdecznie do zapoznania się z naszą bogatą ofertą makaronów bezglutenowych.