Napoje roślinne
Napoje roślinne cieszą się coraz większym uznaniem zarówno wśród wegetarian i wegan, jak i osób, które preferują świadome, zdrowe odżywianie, dostarczające organizmowi tego, co niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Produkty te idealnie sprawdzają się jako dodatek do śniadania, jak i baza do musli, płatków śniadaniowych i wege deserów, a nawet ciast, czy dań głównych. Chcesz urozmaicić codzienne menu, dostarczając organizmowi tego, co niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania? Wzbogać jadłospis o mleka roślinne i napoje roślinne wzbogacone w wapń i inne składniki mineralne.
Napoje roślinne - co warto o nich wiedzieć?
Napoje roślinne dedykowane są głównie wegetarianom i weganom, z tego względu, że nie zawierają w składzie tłuszczów odzwierzęcych. Mleka roślinne polecane są również osobom borykającym się z problemem nietolerancji laktozy i alergią na białko mleka krowiego. Najbardziej znanym rodzajem mleka roślinnego jest mleko sojowe, ryżowe, migdałowe i kokosowe, jednak to nie jedyne napoje roślinne zasługujące na uwzględnienie w diecie. Napój roślinny powstały z owsa, konopii, a nawet grochu również dostarcza organizmowi sporą dawkę wartościowych składników, które wzbogacają dietę między innymi o witaminę A, E i D oraz wapń. Wegańskie napoje roślinne otrzymywane są w wyniku wodnej ekstrakcji rozdrobnionych nasion oleistych lub orzechów poddanych obróbce termicznej. Wcześniej nasiona i orzechy poddawane są procesowi odtłuszczania za pomocą tłoczenia na zimno. Takie przygotowanie sprawia, że gotowy napój roślinny posiada wszystkie korzystne dla zdrowia składniki, które są łatwo przyswajalne przez człowieka.
Mleka roślinne - skarbnica wartości odżywczych
Napoje zbożowe i mleka roślinne znane są z wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów oraz witamin, aminokwasów, przeciwutleniaczy oraz składników, takich jak żelazo, wapń, potas, magnez i cynk, które wzmacniają organizm, regulują pracę układu nerwowego i pokarmowego, poprawiają koncentrację. Jeśli wybierając napoje roślinne, chcemy dostarczyć sobie sporą dawkę energii, zdecydujmy się na napój sezamowy lub wieloziarnisty. Osobom, którym zależy na wysokiej zawartości błonnika, dedykowane jest mleko roślinne sojowe, natomiast zwolennicy produktów bezglutenowych powinni zdecydować się na napoje roślinne powstałe na bazie kokosa i owsa.
Napoje roślinne cieszą się coraz większym uznaniem wśród zwolenników zdrowego odżywiania, którzy są otwarci na nowe, niebanalne smaki. Dzięki temu, że mleka roślinne powstają na bazie nasion i orzechów, posiadają oryginalne smaki nadające wyrazistości daniom.