Białe herbaty BIO
Białe herbaty BIO
Herbata biała wytwarzana jest w Chinach z dwóch odmian herbat: Camellia sinen-sis var. Khenghe bai hao i Camellia sinensis var. fudin bai hao. Najbardziej istotny jest sposób pozyskiwania surowca. Biała herbata to pączki i pierwsze młode listki zbierane wiosną. Zbiera się je jeszcze zanim wykształcą chlorofil- czyli zielony barwnik. Listki poddaje się działaniu ciepłej pary wodnej w celu inaktywacji enzymów, następnie delikatnie się je suszy. Tak minimalny sposób przetwarzania pozwala zachować wiele cennych substancji i właściwości. Napary z tak przygotowanej herbaty charakteryzują się słomkową barwą, delikatnym smakiem i aromatem ze względu na małą zawartość garbników. Zaliczana jest do najcenniejszych odmian herbaty ze względu na pozyskiwanie jej tylko wiosną. Aby w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem zaleca się pić ją między posiłkami.
Skład białej herbaty:
- antyoksydanty,
- saponiny,
- aminokwasy,
- alkaloidy purynowe,
- mikroelementy,
- witaminy.
Właściwości białej herbaty:
- dobrze wpływa na procesy zapamiętywania i koncentracji,
- wspomaga odporność,
- łagodzi napięcie i stres,
- pobudza i orzeźwia,
- poprawia wygląd skóry- w tym celu można ją stosować wewnętrznie i zewnętrznie,
- zapobiega nowotworom oraz chorobom sercowo- naczyniowym,
- pozytywnie wpływa na pracę serca,
- wspiera organizm w walce z infekcjami,
- wspomaga zdrowie jamy ustnej,
- pozwala utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi.
Jak parzyć białą herbatę?
Należy 2 małe łyżeczki zalać szklanką wody. Woda powinna być świeża, przegotowana o temperaturze 85 stopni C. Herbatę parzyć 3-5min. Jeśli chcemy uzyskać mocniejszy napar, trzeba dodać więcej suszu, bez wydłużania czasu parzenia. Susz można parzyć kilka razy, nawet 2-3 krotnie.
Picie białej herbaty przyczynia się do unormowania cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie, poprawia dzięki temu pracę serca. Wzmacnia odporność organizmu, a także dziąsła i zęby. Warto po nią sięgać w okresie infekcji i przeziębień, ponieważ działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Można wypijać dziennie 3-5 filiżanek. Herbaty białe mają właściwości pobudzające dlatego nie powinno się jej spożywać bezpośrednio przed snem.
Białe bio herbaty wydają się być naparem idealnym, ale jak ze wszystkim i w tym przypadku warto zachować umiar. Nadmiar spożywania może przyczynić się do gorszego wchłaniania żelaza z pożywienia. Należy też pamiętać, że białe herbaty zawierają dużo kofeiny.
Ekologiczne białe herbaty pochodzą z najlepszych, certyfikowanych plantacji. Dzięki temu otrzymujemy surowiec najwyższej jakości. Herbaty białe były oznaką luksusu, koniecznie wypróbuj czym tak bardzo zachwycali się najbardziej zamożni minionych wieków.