Czarne herbaty BIO
Czarne herbaty BIO
Czarna herbata powstaje w wyniku procesów utleniania oraz fermentacji. Wszystkie herbaty posiadają mniejszy bądź większy potencjał antyoksydacyjny, ze względu na zawartość polifenoli. Posiadają one zdolność hamowania oraz wychwytywania wolnych rodników. Bio herbaty pochodzą z ekologicznych, certyfikowanych upraw. Zbiór odbywa się kilka razy w roku. Listki i pąki zbierane są ręcznie, dzięki czemu wybierane są odpowiednie części roślin, a krzewy nie są uszkadzane.
Podstawowy skład czarnej herbaty wygląda następująco:
- katechiny,
- flawonole,
- aminokwasy,
- węglowodany,
- białka,
- związki mineralne,
- substancje lotne.
Skład jest oczywiście warunkowany przez miejsce uprawy, warunki atmosferyczne, rodzaj, a także żyzność gleby.
Korzyści dla zdrowia:
- obniża ryzyko chorób sercowo- naczyniowych oraz cukrzycy typu 2,
- hamuje procesy nowotworzenia,
- zapobiega mutagenności różnych związków poprzez ich dezaktywację,
- chroni przed rozwojem nadciśnienia i miażdżycy,
- działa protekcyjnie na komórki organizmu,
- polifenole działają przeciw bakteriom i wirusom,
- napary posiadają działanie przeciwzapalne,
- przyczynia się do zachowania zdrowych zębów i jamy ustnej,
- polepsza skupienie i uwagę,
Ekologiczna czarna herbata może służyć jako środek wspomagający trawienie, ponieważ posiada ona charakterystyczną zdolność rozpuszczania i rozdrabniania olejów i tłuszczów zawartych w ciężkostrawnych daniach. Herbaty nie należy długo namaczać, ale tylko zaparzać przez krótki czas. W Chinach tradycyjnym sposobem na zbyt mocną herbatę jest dolanie do niej gorącej wody. Listki herbaty można zaparzać więcej niż jeden raz. Ponowne zalanie pozwoli uzyskać napój o bardziej subtelnym smaku. Napar jest delikatniejszy ponieważ nie zawiera już dużej ilości garbników. Herbata bywa stosowana pomocniczo w biegunkach oraz słabym trawieniu spowodowanym przelękłymi stanami zapalnymi. W takich schorzeniach należy pić 1 łyżeczkę mocnej herbaty kilka razy dziennie. Napar z herbaty posiada właściwości przeciwzapalne, dlatego bardzo dobrze działa w przypadku różnego rodzaju wyprysków czy nawet opryszczki. Wykazuje działanie kojące, wysuszające i przyśpiesza gojenie.
Herbaty czarne są najczęściej wybieranymi i spożywanymi przez konsumentów. Szeroki wybór pozwala znaleźć swój ulubiony aromat. Herbaty często są wzbogacane innymi roślinami (np. płatki nagietka, bławatka), owocami (głóg, dzika róża, jabłka, rodzynki), a także przyprawami (goździk, cynamon, wanilia, kardamon).
Czy wiesz że…
Wypijanie 3 filiżanek dobrej jakości czarnej herbaty dziennie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo picie co najmniej 4 filiżanek herbaty dziennie (bez względu na jej rodzaj) może o 20% obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Należy jednak pamiętać, że picie herbaty może obniżać wchłanianie niektórych substancji z pożywienia np. żelaza, dlatego herbatę powinniśmy traktować jako przyjemność między posiłkami.