Szukaj produktów

Czarne herbaty BIO

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Czarne herbaty BIO

Czarna herbata powstaje w wyniku procesów utleniania oraz fermentacji. Wszystkie herbaty posiadają mniejszy bądź większy potencjał antyoksydacyjny, ze względu na zawartość polifenoli. Posiadają one zdolność hamowania oraz wychwytywania wolnych rodników. Bio herbaty pochodzą z ekologicznych, certyfikowanych upraw. Zbiór odbywa się kilka razy w roku. Listki i pąki zbierane są ręcznie, dzięki czemu wybierane są odpowiednie części roślin, a krzewy nie są uszkadzane.

Podstawowy skład czarnej herbaty wygląda następująco:

  • katechiny,
  • flawonole,
  • aminokwasy,
  • węglowodany,
  • białka,
  • związki mineralne,
  • substancje lotne.

Skład jest oczywiście warunkowany przez miejsce uprawy, warunki atmosferyczne, rodzaj, a także żyzność gleby.

Korzyści dla zdrowia:

  • obniża ryzyko chorób sercowo- naczyniowych oraz cukrzycy typu 2,
  • hamuje procesy nowotworzenia,
  • zapobiega mutagenności różnych związków poprzez ich dezaktywację,
  • chroni przed rozwojem nadciśnienia i miażdżycy,
  • działa protekcyjnie na komórki organizmu,
  • polifenole działają przeciw bakteriom i wirusom,
  • napary posiadają działanie przeciwzapalne,
  • przyczynia się do zachowania zdrowych zębów i jamy ustnej,
  • polepsza skupienie i uwagę,

Ekologiczna czarna herbata może służyć jako środek wspomagający trawienie, ponieważ posiada ona charakterystyczną zdolność rozpuszczania i rozdrabniania olejów i tłuszczów zawartych w ciężkostrawnych daniach. Herbaty nie należy długo namaczać, ale tylko zaparzać przez krótki czas. W Chinach tradycyjnym sposobem na zbyt mocną herbatę jest dolanie do niej gorącej wody. Listki herbaty można zaparzać więcej niż jeden raz. Ponowne zalanie pozwoli uzyskać napój o bardziej subtelnym smaku. Napar jest delikatniejszy ponieważ nie zawiera już dużej ilości garbników. Herbata bywa stosowana pomocniczo w biegunkach oraz słabym trawieniu spowodowanym przelękłymi stanami zapalnymi. W takich schorzeniach należy pić 1 łyżeczkę mocnej herbaty kilka razy dziennie. Napar z herbaty posiada właściwości przeciwzapalne, dlatego bardzo dobrze działa w przypadku różnego rodzaju wyprysków czy nawet opryszczki. Wykazuje działanie kojące, wysuszające i przyśpiesza gojenie.

Herbaty czarne są najczęściej wybieranymi i spożywanymi przez konsumentów. Szeroki wybór pozwala znaleźć swój ulubiony aromat. Herbaty często są wzbogacane innymi roślinami (np. płatki nagietka, bławatka), owocami (głóg, dzika róża, jabłka, rodzynki), a także przyprawami (goździk, cynamon, wanilia, kardamon).

Czy wiesz że…

Wypijanie 3 filiżanek dobrej jakości czarnej herbaty dziennie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo picie co najmniej 4 filiżanek herbaty dziennie (bez względu na jej rodzaj) może o 20% obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Należy jednak pamiętać, że picie herbaty może obniżać wchłanianie niektórych substancji z pożywienia np. żelaza, dlatego herbatę powinniśmy traktować jako przyjemność między posiłkami.