Yerba mate BIO
Yerba mate BIO
Yerba mate pochodzi z wiecznie zielonego krzewu Ostrokrzewu Paragwajskiego. Roślina uprawiana jest w Ameryce Południowej, głównie w Argentynie, Brazylii, a także Paragwaju i Urugwaju. Ostrokrzew paragwajski do Europy został sprowadzony przez Jezuitów, którzy jako pierwsi zajęli się jego uprawą i popularyzacją. Właściwości yerby odkryli Indianie z plemienia Guarani, zauważyli że żucie liści pozwala zredukować zmęczenie, delikatnie pobudza i podnosi sprawność intelektualną. Yerbę najlepiej przygotowywać w specjalnym naczyniu “matero” oraz pić za pomocną rurki zwanej bombillą.
Jak przygotować naczynko?
Curado to właśnie proces przygotowania naczynia. Należy go wykonać przed pierwszym użyciem, dzięki temu będzie nam długo służyło. Technika curado jest różna w zależności od rodzaju naczynia.
Rodzaje materka:
- tradycyjna tykwa- czyli wydrążona tropikalna dynia,
- cuia- również naturalne naczynie, wykonane z innej części dyni,
- tykwa ceramiczna- bardziej trwała i łatwiejsza w utrzymaniu czystości,
- palo santo oraz palo santo z metalowym okuciem- naczynie wykonane z “świętego drzewa”, ten gatunek drzewa jest bardzo trwały i odporny ze względu na dużą zawartość żywicy,
- guampa- naczynie wykonane z rogu bydlęcego, aktualnie produkuje się je również z drewna zachowując kształt.
Bombilla- czy na prawdę jest niezbędna?
Bombilla jest słomką filtrującą. Napar posiada bardzo dużo fusów i taka słomka jest niezbędna by móc w pełni cieszyć się aromatem i smakiem Yerby. Najpopularniejsze są te typu płaskiego, gdzie filtrująca końcówka przypomina łyżeczkę. Warto wybrać model, który można otwierać/ rozkładać, dzięki temu będziemy mogli dokładnie umyć rurkę.
Jak parzyć yerba mate?
Sposób parzenia ma kluczowe znaczenie.
- Do przygotowanego naczynia wsypujemy susz, który powinien je wypełnić 1/4- 3/4 objętości,
- Zatykamy naczynie dłonią i delikatnie kilka razy obracamy, ten proces jest ważny ponieważ grubsze części suszu opadną na dno i rurka się nie będzie zatykała,
- Przechylamy naczynie w taki sposób, aby susz ułożył się pod kątem 45 stopni,
- Umieszczamy bombillę w naczyniu wzdłuż powstałej górki,
- Zalewamy susz wodą o temperaturze nie wyższej niż 70 stopni C,
- Susz można zalewać kilkukrotnie, aż napar straci smak.
Właściwości yerba mate:
- bogate źródło antyoksydantów, głównie polifenoli, które chronią organizm przed uszkodzeniami komórek,
- spowalnia procesy starzenia,
- duża zawartość witamin oraz pierwiastków, zawiera proteiny, witaminę C, Witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód oraz potas,
- działa ochronnie na komórki wątroby oraz reguluje poziom cholesterolu,
- rewelacyjnie zastępuje kawę, tak jak ona działa pobudzająco, likwiduje zmęczenie, poprawia koncentrację, a także sprawność fizyczną,
- łagodzi problemy z pęcherzem moczowym, działa moczopędnie, wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii,
- reguluje przemianę materii,
- wspomaga pracę układu pokarmowego, zwiększa perystaltykę jelit,
- wspiera redukcję masy ciała,
- pomaga regenerować się po chorobie oraz wysiłku,
- wykazuje działanie przeciwzapalne.
Jaką yerba matę wybrać?
Napar posiada charakterystyczny, gorzki smak. Dlatego jeśli zaczynasz swoją przygodę z yerbą warto wybierać odmiany klasyczne o delikatniejszym smaku lub produkty smakowe. W naszej ofercie posiadamy również yerba matę z dodatkami np. trawą cytrynową lub owocami. Oferta jest duża i każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony aromat.