Szukaj produktów

Zielone herbaty BIO

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Zielone herbaty BIO

Zielona herbata zyskała swoją popularność już wiele wieków temu dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym. Szacuje się, że jest używana już od 5 tysięcy lat. Herbata pochodzi z południowych Chin, a uprawiana jest w Azji i Afryce. Roślina była stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej jako substancja poprawiająca ukrwienie, uśmierzająca ból, wzmacniająca odporność organizmu oraz odtruwająca. Wielokierunkowe działanie zielonej herbaty zostało potwierdzone w wielu badaniach naukowych. Ekologiczna zielona herbata swój kolor oraz właściwości zawdzięcza specjalnemu procesowi technologicznemu. Herbata od razu po zbiorze poddawana jest działaniu gorącej pary wodnej. Działanie to zapobiega jej fermentacji oraz pozwala zachować jej zielony kolor. W kolejnym etapie listki są suszone.

Co zawiera zielona herbata?

  • związki polifenolowe z grupy flawanoli i flawonoidy, proantocyjanidy, kwasy fenolowe,
  • katechiny (około 30%),
  • garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, witaminy (A, B, C, E),
  • mikroelementy: glin, mangan, miedź, potas i wapń.

Zielona herbata to przede wszystkim bogactwo silnych antyoksydantów o potężnym działaniu.

Właściwości zielonej herbaty

  • jest przeciwutleniaczem, eliminuje reaktywne rodniki tlenowe i azotowe,
  • poprawia wygląd cery, a także opóźnia procesy starzenia,
  • posiada działanie przeciwzapalne,
  • przeciwdziała cellulitowi,
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, działa moczopędnie,
  • chroni mózg przed różnymi formami demencji,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju raka,
  • wspomaga układ krążenia,
  • pozytywnie wpływa na stan jamy ustnej, dziąseł i zapobiega paradontozie.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Łyżeczkę herbaty należy zalać szklanką wody o temperaturze 80 st. C. Parzyć 3-4 minuty. Liście zielonej herbaty można parzyć kilkukrotnie. Dla najpopularniejszych gatunków herbaty opracowano indywidualne sposoby parzenia, aby jak najlepiej wykorzystać jej właściwości i wydobyć smak oraz aromat. Dlatego ważne by dokładnie czytać instrukcję producenta zamieszczoną na opakowaniu. W zależności od sposobu parzenia możemy otrzymać energetyzująco- pobudzający bądź uspokajający napar.

Zielona herbata, a odchudzanie

W wielu źródłach, zwłaszcza w prasie można znaleźć informacje, że zielona herbata wspomaga odchudzanie. Według badań napar z zielonej herbaty sprzyja stabilizacji masy ciała oraz zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Składnikiem który jest odpowiedzialny za ten efekt są katechiny.

Zielona herbata, naturalny kosmetyk

Zielona herbata to nie tylko napój o charakterystycznym smaku. Ze względu na swój niepowtarzalny skład i właściwości znalazła ona również zastosowanie jako składnik kosmetyków. Ekstrakty z zielonej herbaty wykorzystywane są w kremach przeciwstarzeniowych, odświeżających tonikach, a także odżywkach i szamponach. Wykorzystuje się jej właściwości antyoksydacyjne, ochronne, antybakteryjne, regulujące, przeciwobrzękowe, a także kojące. Proste kosmetyki na bazie zielonej herbaty można wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy przygotować tradycyjny napar, który świetnie sprawdzi się jako płukanka do włosów, tonik lub jako składnik maseczki do twarzy. Wystarczy połączyć napar z ulubioną glinką kosmetyczną.