Szukaj produktów

Kakao i karob

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Kakao i karob BIO

Ekologiczne kakao

Kakao znane jest ludzkości od tysięcy lat. Nazwa Theobroma cacao dosłownie oznacza „pokarm bogów kakao”, może to świadczyć jak ważne było ono dla naszych przodków. Majowie ziarna kaowca wykorzystywali jako środek leczniczy między innymi do sporządzania maści na odparzenia. Do Europy kakao przywiózł Krzysztof Kolumb. Dziś każdy z nas zna smak napoju przyrządzanego na bazie mleka i kakao, a czekolada której jest głównym składnikiem na stałe zagościła w kuchni. Za najbardziej szlachetną odmianę uznaje się Criollo, natomiast najczęściej występującą jest Forastero. Ziarna zanim trafią na nasze półki są zbierane, następnie poddawane fermentacji, kolejno suszone i prażone.

Właściwości kakao:

  • działa antyoksydacyjnie, dzięki dużej zawartości polifenoli,
  • zapobiega chorobom sercowo- naczyniowym,
  • posiada działanie przeciwpłytkowe i przeciwzapalne,
  • reguluje odpowiedź immunologiczną organizmu,
  • zapobiega nadciśnieniu tętniczemu,
  • poprawia koncentrację,
  • częściowo usuwa skutki zmęczenia,
  • redukuje efekty stresu oksydacyjnego,
  • naturalny antydepresant.

Kakao stanowi także źródło kofeiny i innych substancji aktywnych, dlatego pobudza, poprawia nastrój i samopoczucie. Cywilizacja Azteków uważała kakao za silny afrodyzjak. Już jedna filiżanka dostarczy energii i widocznie poprawi nastrój. Ludzie zamieszkujący wyspy u wybrzeży Panamy spożywają nawet od 5 do 6 filiżanek kakao dziennie.

Ekologiczny karob

Karob to nasiona, które znajdują się w chlebie świętojańskim- w strąkach szarańczyna strąkowego. Wiecznie zielone drzewo rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz Indiach i Australii. Znane i spożywane już od czasów biblijnych. Karob występuje w formie proszku oraz gęstego syropu o nieco karmelowym smaku (melasy). Mączka chleba świętojańskiego nie zawiera glutenu. Mogą ją spożywać osoby chore na celiakię i zmagające się z alergiami pokarmowymi.

Karob zawieraz aż 3100mg/100g wapnia. Mączka chleba świętojańskiego świetnie sprawdza się jako dodatek do jogurtów, mleka czy owsianek. Jest dobrym zagęstnikiem, zwłaszcza do zup czy sosów. Można także zastępować nią jajka w przepisach kulinarnych. Szczególnie polecany przy anemii, osłabieniu, a także dzieciom i sportowcom. Zawiera żelazo, witaminy, dobrze przyswajalne białko, węglowodany a jednocześnie mało tłuszczów. Dodatkowo karob w swoim składzie nie zawiera kofeiny, nie działa pobudzająco.

Właściwości:

  • działa antyoksydacyjnie,
  • skraca czas trwania biegunki,
  • usprawnia trawienie,
  • łagodzi zaburzenia żołądkowo- jelitowe,
  • posiada właściwości regulujące poziom cholesterolu,
  • pomaga w astmie i alergiach,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspiera naturalną odporność organizmu,
  • pomaga w walce z niedokrwistością,
  • wspomaga w profilaktyce osteoporozy.

Z dodatkiem karobu można przygotować pyszny jogurtowy deser dla najmłodszych. Wystarczy naturalny jogurt (wegański również sprawdzi się idealnie) wymieszać z odrobiną karobu i syropu daktylowego. Otrzymamy smaczny i bogaty w wartości odżywcze posiłek.

Ważne, żeby wybierać produkty z certyfikatem eko, mamy dzięki temu pewność, że kupujemy produkt o najwyższej jakości.