Jaja z chowu ekologicznego
Czy jajka są zdrowe?
Jaja są symbolem nowego życia, dlatego też mają w sobie składniki niezbędne do funkcjonowania każdego organizmu. Rzeczywiście, zawartość składników odżywczych wyróżnia się spośród innych produktów spożywczych. W jajach znajdziemy wzorcowe białko, które stanowi odnośnik do oceny tego makroskładnika w innych produktach. W jednym jaju ważącym ok. 50 g znajdziemy aż 7 g białka, 5 g tłuszczu oraz 0,5 g węglowodanów, dostarczając przy tym 85 kcal.
Jaja a cholesterol
Kwestia zwartości cholesterolu w jajach jest badana i omawiana od lat. Należy jednak pamiętać, że cholesterol naturalnie występujący w produktach spożywczych jest substratem do produkcji hormonów oraz witaminy D w organizmie. Co więcej, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Dzięki temu, że dostarcamy cholesterol z pożywieniem, nasza wątroba nie ma potrzeby, by dodatkowo go produkować.
Bogactwo składników
Jajka są bogatym źródłem lecytyny, luteiny i zeaksantyny, które chronią przed chorobami układu sercowo – naczyniowego. Luteina dodatkowo ogranicza szkodliwe działanie promieni słonecznych, dzięki czemu ochronnie wpływa na wzrok.
Wysoka zawartośc witamin z grupy B wzmacnia pracę wątroby, oczu oraz kondycję skóry i włosów. Jaja są jednym z nielicznych produktów, które naturalnie zawierają witaminę D, dzięki czemu wzmacniają kości, zapobiegając osteoporozie.
Jak wybierać jaja?
Klasy jaj mówią o warunkach, w których hodowane są kury. Jaja klasy O oznaczają hodowle w tradycyjnym gospodarstwie, w którym nie stosuje się antybiotyków czy innych leków, a kury karmione są paszą z upraw ekologicznych.