Nabiał kozi
Ekologiczny nabiał kozi
Mleko kozie jest uważane za najlepszy nabiał. To cenny produkt spożywczy ze względu na swoje walory smakowe i właściwości. Mleko kozie jest podobne w składzie do mleka krowiego, jednak posiada kilka znaczących różnic. Posiada większą zawartość witamin i soli mineralnych, znacznie mniej cukru (laktozy), więcej wapnia, potasu i fosforu. Ponadto znajduje się w nim łatwo przyswajalne żelazo oraz witaminy: A, PP, C I z grupy B, a także enzymy glutationowe.
Spożycie 100g pełnotłustego sera koziego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wapń.
Zawartość tłuszczu jest większa niż w mleku krowim, bardziej zbliżona do ilości jaka znajduje się w mleku ludzkim. Są to zdrowe jedno- i wielonienasycone tłuszcze, które w całości są zużywane przez organizm. Mleko kozie mimo większej zawartości tłuszczu jest lekkostrawne, wynika to z budowy cząsteczek tłuszczu.
Ze względu na skład mleko kozie jest szczególnie polecane dla osób zmagających się z zaburzeniami pracy jelit, problemami naczyniowymi oraz kamicą żółciową. Wykazuje działanie przeciwzapalne. Mleko kozie zapewnia organizmowi materiał budulcowy. Najcenniejsze egzogenne aminokwasy, czyli takie których nasz organizm sam nie wyprodukuje, muszą być dostarczone z pożywieniem.
Mleko kozie jest też używane w kosmetyce do pielęgnacji ciała oraz włosów. Zawiera kwas mlekowy, dzięki czemu chroni skórę oraz przywraca jej prawidłowy odczyn pH. Stymuluje procesy regeneracyjne skóry, nawilża, zabezpiecza przed rozwojem niekorzystnej flory bakteryjnej.
Z mleka koziego wytwarzana jest cała gama produktów: sery, jogurty, kefiry, mleko w proszku oraz masło. Wiele z tych produktów zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Nie zwykle bogate w tego rodzaju produkty jest Podkarpacie.
Jogurt z koziego mleka jest bardziej kremowy, posiada dużo wartości odżywczych oraz bakterie probiotyczne.
Dlaczego warto wybierać nabiał kozi?
- jest lekkostrawny,
- mleko jest wolne od zanieczyszczeń oraz metali ciężkich,
- idealny dla alergików i diabetyków,
- posiada dużą zawartość witamin i składników mineralnych.
Przetwory z mleka koziego posiadają charakterystyczny zapach. Jest to spowodowane dużą zawartością tłuszczu który absorbuje zapachy. Mleko kóz wypasanych na łąkach i żyjących w czystych zagrodach posiada delikatny smak i zapach.