Soki i napoje BIO
Znaczna większość ekologicznych soków pakowana jest w butelki szklane. Wpływa to także na ich dłuższy termin ważności. Szkło jest świetnym materiałem, nie wpływa na smak soku oraz nie wchodzi z nim w różne reakcje. Zużyte szklane pojemniki nadają się do wielokrotnego recyklingu, a ich jakość pozostaje nadal na najwyższym poziomie. Jedno szklane opakowanie można wykorzystać nawet 40 razy. Najzdrowsze soki warzywno owocowe to oczywiście takie przyrządzone samodzielnie w domu. Najlepiej z wyhodowanych w własnym ogrodzie warzyw i owoców. Niestety większość z nas nie ma takich upraw. Aby mieć pewność, że soki które spożywamy są najwyższej jakości najeży wybierać te z certyfikatem BIO i EKO. Mamy wtedy pewność że przy okazji nie dostarczamy do organizmu szkodliwej chemii. Pamiętajmy, aby sprawdzać etykiety. Cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, konserwanty czy barwniki to składniki, które nie powinny się znajdować w dobrych sokach. Ekologiczne soki przechodzą dokładną weryfikację, sprawdzana jest ich czystość mikrobiologiczna, a także zawartość poszczególnych składników.
Soki warzywne warto uwzględnić w swojej codziennej diecie, ponieważ ich regularne spożywanie niesie ze sobą dużo korzyści dla zdrowia. Po pierwsze są bogactwem witamin i minerałów w łatwo przyswajalnej formie. Surowe soki wielowarzywne uzupełniają także zapasy płynów. Wpływają pozytywnie na metabolizm, a także prace układu odpornościowego. Soki owocowe i warzywne pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, usprawniają trawienie i oczyszczanie jelit. Poprawia się kondycja całego organizmu.
Soki wyciskane są źródłem życiowej energii, poprawiają nastrój i samopoczucie. Naturalne soki owocowe i warzywne zawierają duże ilości antyoksydantów, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. Soki z owoców zawierają jedynie naturalnie występujące cukry. Dobry sok warzywny to dodatkowo źródło chlorofilu, który wpływa na wytwarzanie hemoglobiny w naszym organizmie. Wybierajmy soki z różnych warzyw i owoców, mieszajmy i łączmy smaki. Naturalne soki są elementem dobrze zbilansowanej diety, dotaczają wielu cennych składników. Kobiety w ciąży również mogą sięgać po soki tłoczone, wybierając te bogate w kwas foliowy. Oczywiście podstawą jest woda i o tym trzeba pamiętać, natomiast soki są świetnym uzupełnieniem. Osoby borykające się z anemią, czyli niedoborem hemoglobiny również mogą wspomóc swoją terapię odpowiednimi sokami. Anemia najczęściej objawia się zmęczeniem, skóra jest blada, brakuje chęci i energii do działania, często również apetyt jest osłabiony. Osoby mające takie problemy powinny wybierać ekologiczne soki owocowe i warzywne bogate w żelazo i witaminę C. Zawartość witaminy C znacznie ułatwia odpowiednie przyswajanie żelaza. Najlepszymi źródłami żelaza są: buraki, wodorosty- algi oraz suszone owoce (morele), szpinak i jarmuż również zawierają go bardzo dużo, podobnie jak pokrzywa i nać pietruszki. Soki owocowe są rewaluacyjną bazą do domowych lodów.
Ile soku warzywnego dziennie?
Aktualnie zaleca się spożywanie 5-8 porcji warzyw i owoców, picie soków może znacząco ułatwić to zadanie. Już jedna szklanka ekologicznego soku dziennie poprawia funkcjonowanie organizmu, podnosi odporność i poziom energii, wzmacnia oraz działa profilaktycznie.