Suszone owoce ekologiczne
Suszone owoce ekologiczne są świetną alternatywą do tradycyjnych słodyczy. Rewelacyjnie sprawdzają się w okresie zimowym, kiedy naturalnie jest znacznie mniej świeżych owoców. Suszone owoce są słodkie, ale oczywiście zawierają znacznie mniej kalorii niż cukierki i ciastka. Wybierając suszone owoce należy sprawdzać skład, czy nie zawierają siarczanów oznaczonych jako E220, które są powszechnym konserwantem. Produkty ekologiczne nie zawierają siarczanu sodu, dlatego dobrze jest sięgać po produkty oznaczone zielonym listkiem. Suszone owoce są świetną przekąską dla najmłodszych. Warto przed podaniem je wcześniej namoczyć lub przynajmniej opłukać na sitku pod bieżącą wodą- zasada ta dotyczy także owoców BIO. Suszone owoce posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Pozytywnie wpływają na działanie układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika. Suszenie owoców polega na odparowaniu z nich wody, w efekcie otrzymujemy skoncentrowany produkt bogaty w witaminy, makro- i mikroelementy. Najlepiej sięgać po owoce, które występują w naszym klimacie, czyli: jabłka, gruszki, śliwki i uzupełniać je o rodzynki, figi, daktyle czy mango. Suszone owoce bio rewelacyjnie sprawdzają się jako dodatek do musli, owsianek, kasz spożywanych na śniadanie.
Właściwości suszonych owoców
Śliwki
- duża zawartość błonnika,
- szczególnie polecane przy zaparciach,
- zawierają żelazo, potas, magnez, fosfor oraz witaminy K i A,
- mogą być długo przechowywane, nie tracąc przy tym swoich właściwości.
Jabłka
- regulują trawienie,
- pomagają usunąć toksyny z organizmu,
- zawierają przeciwutleniacz kwercetynę, która działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia naczynia krwionośne,
- wspierają odporność organizmu,
Morele
- zawierają dużo błonnika,
- posiadają żelazo, potas, bor,
- bogate źródło witaminy C oraz A,
- zawierają likopen, który jest przeciwutleniaczem,
- poprawiają wygląd cery, zwłaszcza trądzikowej i problematycznej,
- pomagają w regulacji ciśnienia krwi.
Banany
- bogactwo magnezu i potasu,
- poprawiają nastrój,
- zawierają tryptofan oraz witaminy z grupy B.
Gruszki
- dostarczają do organizmu jod,
- pomocne przy infekcjach układu moczowego,
- regulują trawienie,
- wpływają kojąco na układ pokarmowy.
W naszym asortymencie stale przybywa ekologicznych suszonych owoców. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą.