Miody ekologiczne
Miody ekologiczne BIO
Miód znany jest i stosowany od tysięcy lat. W tradycyjnej medycynie ludowej uznawany był za środek na wszelkie dolegliwości i schorzenia. Produkty pszczele posiadaj niepowtarzalny skład oraz właściwości odżywcze i terapeutyczne. Naukowcy badają oraz analizują skład chemiczny miodu, a także wyodrębniają jego nowe rodzaje. Miód posiada wszechstronne działanie, zwiększa odporność organizmu oraz poprawia samopoczucie. Pozytywnie wpływa na wiele procesów w organizmie.
Miód jest substancją naturalna wytwarzaną przez pszczołę miodną. Wyróżniamy miody nektarowe, nektarowo- spadziowe oraz spadziowe. Miody występują w różnych odmianach w zależności od procentowej zawartości nektaru jednego gatunku rośliny. Wtedy wyróżniamy miody: wrzosowe, rzepakowe, gryczane, faceliowe. Miody z różną zawartością nektarów to miody wielokwiatowe. Barwa miodu może być od jasnej słomkowej, prawie białej (miód rzepakowy), aż po ciemną, prawie czarną (miód spadziowy).
Właściwości miodu:
- substancje odżywcze zawarte w miodzie są łatwo przyswajalne,
- wspiera organizm w stanach zmęczenia i wyczerpania,
- pomocny w przeziębieniach,
- działa przeciwzapalnie,
- poprawia krążenie i ciśnienie krwi,
- pozytywnie wpływa na przewód pokarmowy,
- wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
- po rozcieńczeniu z wodą właściwości antybiotyczne miodu znacznie się zwiększają.
Miód jest pełnowartościowym produktem odżywczym o działaniu terapeutycznym. Należy spożywać go w stanie surowym. Podgrzanie do temperatury powyżej 40 stopni C powoduje utratę wielu cennych właściwości.
Skład miodu jest różny w zależności od odmiany roślin z jakiej został pozyskany. Terenów na jakich odbywa się zbiór, pory roku, a także panujących warunków atmosferycznych. Jednak wszystkie gatunki posiadają wiele cech wspólnych. W miodach można znaleźć następujące substancje:
- biologiczne aktywne związki w tym: węglowodany, enzymy, witaminy, kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne, aminokwasy, hormony,
- makro- i mikropierwiastki,
- witaminy: C, B, E,
- karotenoidy,
- enzymy produkowane przez gruczoły ślinowe pszczół.
W naszym sklepie posiadamy miód lipowy, wrzosowy, akacjowy, gryczany, akacjowy, spadziowy oraz z terenów leśnych.