Szukaj produktów

Miody ekologiczne

lista
kafelki
Lub wybierz z dodanych list zakupowych:
Wybierz listę zakupową lub utwórz nową aby dodać produkt
Utwórz nazwę swojej listy aby dodać produkt
Produkt został dodany do listy zakupowej. Przejdź do listy Dodaj kolejny

Miody ekologiczne BIO

Miód znany jest i stosowany od tysięcy lat. W tradycyjnej medycynie ludowej uznawany był za środek na wszelkie dolegliwości i schorzenia. Produkty pszczele posiadaj niepowtarzalny skład oraz właściwości odżywcze i terapeutyczne. Naukowcy badają oraz analizują skład chemiczny miodu, a także wyodrębniają jego nowe rodzaje. Miód posiada wszechstronne działanie, zwiększa odporność organizmu oraz poprawia samopoczucie. Pozytywnie wpływa na wiele procesów w organizmie.

Miód jest substancją naturalna wytwarzaną przez pszczołę miodną. Wyróżniamy miody nektarowe, nektarowo- spadziowe oraz spadziowe. Miody występują w różnych odmianach w zależności od procentowej zawartości nektaru jednego gatunku rośliny. Wtedy wyróżniamy miody: wrzosowe, rzepakowe, gryczane, faceliowe. Miody z różną zawartością nektarów to miody wielokwiatowe. Barwa miodu może być od jasnej słomkowej, prawie białej (miód rzepakowy), aż po ciemną, prawie czarną (miód spadziowy).

Właściwości miodu:

  • substancje odżywcze zawarte w miodzie są łatwo przyswajalne,
  • wspiera organizm w stanach zmęczenia i wyczerpania,
  • pomocny w przeziębieniach,
  • działa przeciwzapalnie,
  • poprawia krążenie i ciśnienie krwi,
  • pozytywnie wpływa na przewód pokarmowy,
  • wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • po rozcieńczeniu z wodą właściwości antybiotyczne miodu znacznie się zwiększają.

Miód jest pełnowartościowym produktem odżywczym o działaniu terapeutycznym. Należy spożywać go w stanie surowym. Podgrzanie do temperatury powyżej 40 stopni C powoduje utratę wielu cennych właściwości.

Skład miodu jest różny w zależności od odmiany roślin z jakiej został pozyskany. Terenów na jakich odbywa się zbiór, pory roku, a także panujących warunków atmosferycznych. Jednak wszystkie gatunki posiadają wiele cech wspólnych. W miodach można znaleźć następujące substancje:

  • biologiczne aktywne związki w tym: węglowodany, enzymy, witaminy, kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne, aminokwasy, hormony,
  • makro- i mikropierwiastki,
  • witaminy: C, B, E,
  • karotenoidy,
  • enzymy produkowane przez gruczoły ślinowe pszczół.

W naszym sklepie posiadamy miód lipowy, wrzosowy, akacjowy, gryczany, akacjowy, spadziowy oraz z terenów leśnych.